Зима

Зима
Пролет

19 септември 2015 г.

Скандал! МВР мълчи за пратка с 10 000 фалшиви сирийски паспорти

Заловена е в Германия, а получател е боец от "ИДИЛ"
 
Статия в германското издание "Der Tagesspiegel" разкри, че в Германия е била заловена пратка с 10 000 фалшиви сирийски паспорти – в кутии, пратени от България и прихванати по пътя за Германия. 

А българското МВР мълчи.  Крайният получател на паспортите е бил 21-годишен мароканец, боец от "Ислямска държава". 

Терористът, благодарение на фалшив паспорт, се регистрирал като лице, търсещо убежище, в Лудвигсбург. Той е идентифициран, след като полицията го свързва с европейска заповед за арест, издадена от испанските власти. Мароканецът е обвинен за набиране на бойци за ISIS за армиите в Ирак или Сирия.

Der Tagespiegel също така разкри, че фалшивите сирийски паспорти се продават за около $1500 всеки – и фактът, че много от "бежанците" могат да си позволят да купуват множество паспорти, е още една индикация за фалша на исканията им да се представят за "лица, търсещи убежище".

Според изданието не само сирийци се интересуват от фалшивите лични документи. Бежанците от Ирак, Афганистан, Пакистан се борят да се легитимират като сирийци, за да получат статут на лице, търсещо убежище в Западна Европа. Според съобщения в пресата, девет от всеки 10 бежанци, преминали от Македония в Сърбия, твърдят, че са сирийци.

Шефът на "Фронтиер" – службата, която се занимава със сигурността на границите на ЕС, Фабрис Легери, заяви, че "хората, които използват фалшиви сирийски паспорти, може да са с произход от Северна Африка или Близкия изток, но да имат профил на икономическите мигранти". В интервю пред телевизия Еurope 1 белгиецът заявява, че Турция е основно центърът за фалшиви паспорти от Сирия.

Очевидно турската връзка се е разклонила отдавна и в България, предвид две-трите шумни акции това лято за фалшиви документи за мигранти. Новината за десетте хиляди фалшиви паспорта така си остана скрита за България. Има няколко разумни обяснения, за да не го съобщи МВР.

1. От скромност. Абсурд – политиците нямат свян, особено преди избори. 2. От гузност. Някой/някои в МВР – и българските пощи може би – е оказал чадър над толкова голяма пратка. Интересно къде са били изработени – и заловени ли са фалшификаторите? Не сме чули за акция. 


После нека пак вицепремиерът Бъчварова и главният секретар на МВР да ни уверяват, че минавали през зелената граница. Ами оттам минават истинските бежанци – или правят гладни стачки край Одрин. Другите си купуват паспорти, пише Ureport.

Скандалът е потресаващ. Ангела Меркел много ще се "зарадва" на своя "стар приятел" Бойко Борисов. Лошо няма. Борисов си избра Бъчварова за министър на вътрешните работи. 


Апропо. Някой вярва ли, че тя не е уведомила шефа си? И още - някой съмнява ли се, че точно неговите пиари са спуснали "окръжно" до "правилните медии" за информационна завеса за мегаскандала, който гърми в Германия. 

Не и тук. В България предстоят поредните четири дни празници. Докато не гръмне и нещо друго след премълчания скандал.


bgsniper.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар