Зима

Зима
Пролет

17 септември 2015 г.

Изпращат 1000 военни да пазят границата ни с Турция заради бежанците

Охраната на държавната граница ще се осъществява от смесени съвместни патрули от военни и полицаи
 
"Министерството на отбраната (МО) има готовност да разположи до 1000 военнослужещи по българо-турската граница при нужда", съобщи министър Николай Ненчев.

Допълнителни сили в помощ на "Гранична полиция" се очаква да бъдат изпратени още днес.

"Днес вероятно ще изпратим повече от 50 човека допълнително. Имаме готовност те да нараснат до 160 още в рамките на деня. От няколко дни има промяна на обстановката и най-странното е, че тази бежанска вълна никога не може да се предвиди точно в каква посока ще тръгне, тъй като ние не знаем предварително къде ще се струпат тези маси от хора и ако съответната страна реши да затвори границата, те се насочват към друга граница, естествено. Така че имаме готовност. Ние от няколко дни работим изключително активно с ръководството на МВР и техните служители, ще окажем съдействие на гранична полиция. Имаме възможност до 1000 човека да отреагираме във всеки един момент", посочи министърът.

Главният секретар на МВР Георги Костов обяви, че до 1000 военнослужещи ще бъдат изпратени да пазят границата на България с Турция до края на седмицата.

По думите на му тази сутрин от премиера е утвърден план, който предвижда поетапното разполагане на военни по цялата граница с Турция. 


„Колегите от армията ще извършват рутинна дейност по охрана на държавната граница заедно със сили на Гранична и Национална полиция", обясни главният секретар на МВР на извънредна пресконференция..

Охраната на държавната граница ще се осъществява от смесени съвместни патрули от военни и полицаи.

От МВР официално не потвърждават дали в последните дни има засилване на натиска по границата, а до вчера нищо не налагаше засилване на охраната по граничната бразда. По данни на ведомството обаче за изминалото денонощие от границата са върнати 660 души, които са искали да преминат през оградата. В сравнение с данните денонощие преди това, увеличение на искащите да минат е три пъти, което красноречиво говори за засилване на натиска.

Видно е и увеличението на каналджиите. Само за първите 9 месеца на годината задържаните и предадени на съд за каналджийство са със 70% повече, в сравнение с цялата предходна година. Осъдените за каналджийство са 283 души.

МВР мотивира задействането на плана с необходимостта от „отговор на усложнената обстановка" по отношение на миграцията в Европейския съюз. 


„Нашите действия в никакъв случай не следва да бъдат тълкувани като недоверие към партньорите ни от турска страна. Турските партньори са изключително коректни по отношение на справяне с миграционния натиск към ЕС. Нашите действия следва да бъдат тълкувани единствено и само като действия на подкрепа към колегите от турска страна в усилията им за справяне с миграционния натиск", обясни Костов.

Към момента положението в Одрин, където имаше близо 4000 мигранти, е овладяно от властите в Турция.

"Имаме сили да се справим с миграционния натиск и фактът, че маршрутът през България не е предпочитан от мигрантите, а той е естествен път за тях, ясно говори за нашите действия", обясни главният секретар на МВР. По думите му натискът по границата винаги е бил сериозен, съобщава ИА КРООС.

Анализът на МВР показва, че държавата има сили да се противопостави на неконтролируемо и незаконно проникване през държавната граница, каквото беше наблюдавано в Унгария през последното денонощие. По думите на Костов положението на границата е „благоприятно", защото там има „насищане с полицейски сили".

Няма коментари:

Публикуване на коментар