Зима

Зима
Пролет

7 септември 2015 г.

„Газпром” подписа споразумение с европейските си партньори за „Северен поток 2”

Проектът предвижда изграждане на две нови тръби по маршрута на съществуващото трасе на „Северен поток"

Руската държавна газова компания „Газпром" подписа споразумение с европейските си партньори за изграждането на газопровода „Северен поток-2" по време на Източния икономически форум във Владивосток, съобщава Reuters. Проектът ще удвои преноса на руски газ през Балтийско море към Европа, която е зависима от Москва за 30% от енергийните си нужди, отбелязва изданието.

В консосрциума за новия проект ще участват европейските енергийни компании E.ON, BASF/Wintershall, OMV, и Royal Dutch Shell, които ще имат по 10% дял, както и ENGIE с 9% от акциите. Участието на „Газпром" ще е в размер на 51%. Първоначалният меморандум за новия газопровод бе подписан от „Газпром", E.ON, Shell и OMV през юни.

Според оценката на руската компания, стойността на газопровода ще възлиза на 9,9 млрд. евро (11 млрд. долара), като е възможно част от разходите да бъдат спестени. Проектът предвижда изграждане на две нови тръби по маршрута на съществуващото трасе на „Северен поток". Капацитетът за преносна новите тръби ще е 55 млрд. куб. м газ годишно - колкото е и на първите две. Предвижда се транспортирането на газ през тях да започне през 2019 година.

Удвоеният капацитет на тръбопровода към Германия трябва да помогне на „Газпром" да защити пазарния си дял в Европа. Компанията залага на дългосрочните перспективи за търсенето в региона и намаляващите собствени запаси на природен газ в западноевропейските държави. Разширяването на „Северен поток" се вписва и в заявеното от Русия намерение да спре транзита през Украйна, откъдето в момента минава половината от доставките за Европа.

След подписването министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви, че „Северен поток" е икономически, а не политически проект, и не представлява алтернатива на друг планиран газопровод - „Турски поток". "Този проект е замислен отдавна, още при строителството на първия етап на "Северен поток", когато акционерите проявиха интерес към бъдещо разширяване. Участващите в проекта енергийни гиганти оценяват на първо място икономическата полза ", заявява Новак, цитиран от РИА „Новости".

По време на икономическия форум президентът на „Газпром" Алексей Милер е провел срещи с колегите си от E.ON Клаус Шефер и BASF Курт Бок, на които са били обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между компаниите. „Газпром" е уточнил и детайлите около подготвяна сделка за размяна на активи с австрийската OMV, която се очаква да бъде подписана в началото на 2016 година.


Няма коментари:

Публикуване на коментар