Зима

Зима
Пролет

7 септември 2015 г.

За няколко паунда повече

Агресивната политика на английските клубове деформира пазара на играчи
 
Висшата лига на Англия за пореден път счупи рекорда за похарчени пари за нови играчи в рамките на един трансферен прозорец. 

Стимулирани от космическия нов договор за телевизионните права и облекченията на финансовия феърплей, 20-те клуба в елита инвестираха 870 млн. паунда (1.2 млрд. евро) през това лято. Сумата е с 4% по-голяма спрямо средствата за нови попълнения през летния трансферен прозорец на 2014 г. Само за календарната 2015 г. отборите от английското първенство са похарчили 1 млрд. паунда, което също се случва за пръв път в историята. Откакто системата за трансферни прозорци беше въведена през 2002 г., инвестициите на клубовете от Висшата лига за нови играчи са на обща стойност 7.3 млрд. паунда, показват данните на Deloitte.

Футболната бонанза в Англия доведе до деформация на трансферния пазар. За традиционните сили в европейския футбол вече става трудно да се конкурират дори с клубове от долната половина на Висшата лига. А млади футболисти с един или дори без впечатляващ сезон зад гърба си вече струват колкото  големите звезди само допреди две години. През февруари английският шампионат продаде телевизионните си права на Sky и British Telecom за 5.136 млрд. паунда за трите сезона между 2016 и 2019 г., което е със 70% повече спрямо настоящия колективен договор. Като се прибавят и приходите от международните права, от следващия сезон дори заелият последното място в класирането ще получи близо 100 млн. паунда. Затова независимо кои 20 клуба са във Висшата лига, те неизменно влизат в топ 40 на най-богатите в света.

"Най-големият фактор за активността на пазара са парите от телевизионни права, а английският клубове са подсигурени за следващите три години. Така че голямото харчене не само ще продължи, но и ще се увеличи. И тук не става въпрос само за трансферни суми, а за възможностите на английските клубове да предлагат много атрактивни условия на играчите", коментира Алекс Торп от Deloitte пред Reuters.

Най-големите бенефициенти от дебелите портфейли на Висшата лига са клубовете от другите страни, които са получили 585 млн. паунда от тези 870. От една страна, това има положителен ефект за финансовата сигурност на отборите извън Острова. Особено в страни, които бяха сериозно засегнати от рецесията и където приходите от други пера не са толкова големи. Това им позволява да останат в ситуация на платежоспособност и от своя страна да имат достатъчно средства, за да намерят заместници на напусналите. От друга страна обаче останалите първенства се превръщат в нещо като филиал на Висшата лига. Те произвеждат или намират с внимателен подбор и по-скромни средства талантливи футболисти, които след това най-често се насочват към големите пари в Англия. След като за няколко години изкупиха част от най-силните играчи в Примера дивисион, сега клубовете от Висшата лига се насочиха към Бундеслигата, където развитието на млади играчи е всеобщ приоритет. 


"Алчността бавно изяжда футбола. Това вече не е игра на тренировки и тактически упражнения, а чисто и просто една мениджърска игра", заяви спортният директор на "Щутгарт" Робин Дут пред Volkswagen Doppelpass.

Клубовете от Висшата лига са похарчили над два пъти повече от тези в италианската Серия А (405 млн. паунда) и испанската Примера дивисион (400 млн. паунда). Тимовете от Бундеслигата са похарчили 290 млн. паунда, а тези от френската Лига 1 - 220 милиона.

Куфарчето с парите

Най-много пари през това лято похарчи лидерът във Висшата лига "Манчестър сити", който взе Кевин де Бройне от "Волфсбург" за 55 млн. паунда и Рахим Стърлинг от "Ливърпул" за 49 млн. паунда. Сумите са съответно рекорд за Висшата лига и рекорд за английски футболист. "Гражданите" купиха още Николас Отаменди от "Валенсия", Фабиан Делф от "Астън вила" и Патрик Робъртс от "Фулъм", с което стигнаха разходи от 160 милиона. По този начин те подобриха рекорда на Висшата лига от 150 милиона, който "Манчестър юнайтед" постави през 2014 г.

"Червените дяволи" бяха активни на пазара и това лято. Те дадоха близо 100 милиона за Мемфис Депай, Морган Шнайдерлин, Бастиан Швайнщайгер, Матео Дармиан и Антони Марсиал (на снимката), който пък стана най-скъпият тийнейджър в историята на футбола. За него бяха платени 36 млн. паунда, но според BBC сумата може да нарасне с още 22 милиона в зависимост от представянето му. Трансферът на Марсиал беше кулминацията на английската трансферна лудост. Френският нападател има само 11 гола на клубно ниво, все още не е записал мач за националния отбор, а през немалка част от миналия сезон беше резерва на 34-годишния Димитър Бербатов в "Монако". Въпреки това цената му е почти същата с тази, която "Арсенал" плати за Месут Йозил през 2013 г. Само че германецът беше футболист на "Реал" (Мадрид) със статут на един от най-добрите полузащитници в света и с голям опит на международната сцена.

Трансферната сума за Де Бройне също предизвика дискусии и за мнозина специалисти сделката е доста рискова. Белгиецът изигра блестящ сезон във "Волфсбург" - 16 гола и най-много асистенции в Европа. Атакуващият халф обаче не успя да се наложи при предишния си престой във Висшата лига с екипа на "Челси". "Де Бройне струва близо 80 млн. евро и никой не разбира защо. Английските пари карат всички да полудяват", отбеляза експертът на Sport1 Томас Щрунц.

Шампионът на Англия "Челси" дълго време беше пасивен на пазара, но заради слабия старт на сезона се активизира през август и похарчи близо 60 млн. паунда. Нелогичното е, че сините платиха също толкова пари за опитен и спечелил всичко във футбола нападател като Педро Родригес, колкото за известния на малцина защитник на "Аугсбург" Абдул Рахман Баба - по 22 млн. паунда. Не по-малко разточителен беше и "Ливърпул", който даде 80 милиона за Кристиан Бентеке, Роберто Фирмино, Натаниел Клайн и Джо Гомес.

И докато за големите клубове в Англия това е обичайна практика, същото не може да се каже за т.нар. средняци. "Стоук сити" купи Джердан Шакири от "Байерн". "Кристъл палас" взе Йоан Кабай от ПСЖ. "Уест хем" си осигури Димитри Пайе от "Марсилия", Анджело Огбона от "Ювентус" и Алекс Сонг от "Барселона". "Уест бромич" успя да задържи Саидо Берахино, а в същото време взе Соломон Рондон от "Зенит". Дори новакът "Лестър" се сдоби с един от най-ценените халфове в Италия - Гьокхан Инлер от "Наполи". "Знам, че някъде в Англия има куфарче, пълно с пари, което е изпаднало от камионa", каза треньорът на "Борусия" (Дортмунд) Томас Тухел в последния ден от трансферния прозорец, попитан дали очаква да се раздели с някой от основните си играчи.

В "Байерн" обаче не виждат повод за притеснение от агресивната политика на английските клубове. Спортният директор на "баварците" Матиас Замер вижда в нея добра възможност за Бундеслигата. "В момента има много пари в германския футбол. Едни клубове получават по 80 милиона, други по 30. Въпросът е как ще постъпим стратегически. Трябва да гледаме конструктивно и да не се предаваме", каза той пред Sport1.

Дисбаланс

За изключително стабилния финансово "Байерн" ситуацията с английските клубове е добре дошла. Те могат да продадат добре ненужните си играчи, а в същото време силните им позиции им позволяват да си осигурят на приемливи цени най-доброто от Бундеслигата и доказано класни футболисти като Артуро Видал от "Ювентус" и Дъглас Коща от "Шахтьор". Силни отбори като "Волфсбург", "Борусия" и "Байер" (Леверкузен) взеха добри играчи с парите от продадените, но нивото на новите няма как да им позволи да се конкурират с "Байерн". Сходна е ситуацията във Франция, където ПСЖ даде над 60 млн. паунда за Анхел ди Мария от "Юнайтед" и Лавин Курзава от "Монако" и още в началото на сезона се видя, че парижани ще са недостижими за обезкървени конкуренти като "монегаските, "Марсилия" и "Лил".

С изключение на ПСЖ, "Байерн", "Реал" и "Барселона" останалите най-силни отбори извън Англия, нямат ресурса, за да задържат най-силните си играчи. А във Висшата лига вече дори по-скромните отбори могат да го направят. "Евертън" категорично отказа да продаде Джон Стоунс на "Челси", въпреки че финалната оферта на сините според Sky Sports е надвишила 30 млн. паунда. "Уест бромич" пък не пожела да се раздели със Саидо Берахино, за когото предложения също не липсваха. Тези клубове вече имат достатъчно здрав финансов гръб, за да решат дали искат да продават. А когато решат, изстискват максимума от най-конвертируемите си футболисти. Проваленият трансфер на Давид де Хеа от "Юнайтед" в "Реал" пък е още едно доказателство, че Висшата лига контролира пазара.

В Италия например клубовете също не бяха пестеливи. Там обаче се инвестира повече в количество, отколкото в топ качество, защото Серия А отдавна не е примамлива дестинация, а втори пореден сезон възможност за участие в Шампионската лига предлагат само два отбора - "Ювентус" и "Рома". Италианската лига ежегодно губи звездите си, а входящият пазар става все по-затворен и по-затворен. Водещите отбори в страната попълват съставите си с играчи от по-малките местни клубове и от време на време (в най-добрия случай) - от тимове като "Севиля" и "Атлетико".

В Испания по изключение най-много пари похарчи именно "Атлетико". "Дюшекчиите" купиха играчи за 100 млн. паунда, но преди това продадоха за над 70. В Примера дивисион обаче договорът за телевизионните права не е колективен и "Реал" и "Барселона" прибират лъвския пай. Това поставя останалите клубове в много рискова ситуация. "Валенсия" например също инвестира близо 100 млн. паунда при значително по-слаби продажби - около 35. Липсата на резултати обаче може да има катастрофални последици.

Факт е, че през последните години английските клубове се провалят в Шампионската лига. В предишните два сезона имаше само два отбора от Висшата лига в четвъртфиналите. Не е ясно обаче колко дълго ще продължава това. Доходоносно структурираната и независима Висша лига дава шанс на английските отбори да участват в двата най-комерсиални турнира в света, докато интересът към останалите европейски лиги е колосално по-малък.
 
 Клубовете от Висшата лига похарчиха 870 млрд. паунда през лятото

 Александър Иванов, Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар