Пролет

Пролет

2 септември 2015 г.

Износът на ток се е увеличил с 35% от януари до сега

От януари до края на август от страната са били изнесени 7,7 млн. мегаватчаса електроенергия
 
 Износът на електроенергия расте с малко над 35% за първите осем месеца на годината, показват данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за производството и потреблението на ток.

От данните е видно, че за периода януари – август 2014 г. от страната са били изнесени 5,6 млн. мегаватчаса електроенергия. За същия период на тази година са изнесени 7,7 млн. мегаватчаса.

Отчасти това може да бъде обяснено с по-високите температури, които увеличават потреблението и у нас, и в страните, които традиционно купуват от български производители.

От друга страна през тази година беше повишена преносимостта към Гърция до 700 мегаватчаса и това увеличение беше използвано през горещите летни месеци.

Основните пазари на българските производители са съседните страни - с най-голям дял е Гърция, както и Македония, Турция, Сърбия и Румъния.

От справката на ЕСО става ясно още, че производството на електрическа енергия в България расте с 9,36% до 33,1 млн. мегаватчаса. Голяма част от енергията се използва в страната – 26,1 млн. мегаватчаса.

Потреблението на електроенергия нараства с 3,3% през първите 8 месеца на годината, съобщава
Investor.bg.

Прави впечатление и големият ръст в производството на електроенергия от водните централи – с малко над 63% до общо 4,82 млн. мегаватчаса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар