Зима

Зима
Пролет

2 септември 2015 г.

Унгария забрани на търсещите убежище да се качват на влакове към Западна Европа

Дясното националистическо правителство на страната защити завоя си на 180 градуса
 
Унгария шокира хилядите мигранти, струпани в Будапеща, и европейските си партньори, като забрани на търсещите убежище да се качват на влакове към Западна Европа, предаде Асошиейтед прес. 

Този ход поставя нови предизвикателства пред режима на свободно движение в Шенгенската зона и тласка много бежанци и мигранти в ръцете на безразсъдни каналджии, отбелязва агенцията.

Дясното националистическо правителство на страната защити завоя си на 180 градуса - само два дни, след като разреши на хиляди мигранти и бежанци да се качат на влакове без какъвто и да е имиграционен контрол - като необходимо, за да се изпрати недвусмислен сигнал.

Министри заявиха в парламента, че страната, изправена пред наплив от над 150 000 пристигнали само до момента тази година, е решена да запечата границите си за нежелани пришълци от Близкия изток, Азия и Африка.

"Няма логика в действията на Унгария: вчера те разрешиха на мигрантите да пътуват с влакове, днес не им разрешават. Като не им позволяват да се придвижват към Западна Европа по организиран начин с билети, то сигурно е, че новата политика ще ги тласне в ръцете на каналджиите и трафикантите. Това е ужасен изход", каза пред АП Габор Дюлай, координатор на програмата за бежанците на Унгарския хелзинкски комитет.

На будапещенската гара Келети настана пълно объркване. Мигранти идваха със закупени билети, някои струващи по 200 евро и повече, и се чудеха защо не могат да се качат на влаковете на Виена и Мюнхен. Кордони от унгарски полицаи бяха препречили пътя им към коловозите. Първоначално бяха блокирани всички услуги на гарата, а по-късно пътници, които не са мигранти, бяха допуснати през страничен вход след проверка на паспорти, визи и други идентификационни документи. Управлението на железниците обяви, че няма да продава билети без такива валидни документи.

Така хиляди бежанци останаха да прекарат поредна нощ край гарата, превърната в походен лагер, а откъм Сърбия продължават да прииждат нови и нови тълпи. Стигна се до стихийни протести пред гарата. На саморъчно изписани плакати се четяха призиви за помощ от ЕС и ООН.

Стотици трафиканти с автомобили веднага започнаха да предлагат услугите си след отказа на достъп до влаковете. Според мигранти за превоз до Австрия цената започва от 1000 евро. Полицията съответно започна хайка за коли и шофьори контрабандисти по пътищата към австрийската граница, което доведе до тежки задръствания.

Янош Лазар, началник на канцеларията на премиера Виктор Орбан, обвини Германия и "левите правителства в Европа", че насърчават мигрантите. Председателят на Европейският съвет Доналд Туск обаче предупреди Унгария и други страни, че трябва да третират мигрантите като човешки същества в нужда. Говорейки по време на визитата си в Загреб, той изтъкна и опасността от политически решения, които могат да облагодетелстват каналджиите.

Унгарското решение според АП може да е резултат от натиск на Австрия, която се оказа принудена да се справя с бежански поток от 3650 пришълци от Унгария само за ден в понеделник. Австрийските власти подновиха контрола на главните КПП на границата с Унгария за първи път от 2007 г., когато Будапеща бе приета в Шенгенската зона.


Няма коментари:

Публикуване на коментар