Зима

Зима
Пролет

30 септември 2015 г.

Русия бомбардира 8 цели на ИД в Сирия

В резултат на ударите са били поразени складове с боеприпаси, въоръжение, горивни материали, военна техника
 
Русия е нанесла удари по време на около 20 полета в Сирия и е поразила 8 цели, свързани с групировката Ислямска държава, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

"Днес руските въздушно-космически сили нанесоха точни удари по 8 обекта на терористичната група ИД на територията на Сирия. Бяха изпълнени около 20 полета на руски самолети", каза говорителят на министерството на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

"В резултат на ударите са били поразени складове с боеприпаси, въоръжение, горивни материали, военна техника", поясни говорителят.

"Команден пункт на ИД, намиращ се в планинска местност, също беше напълно унищожен", каза той.
 

"Всички удари са били нанесени след въздушно-разузнавателни мисии и уточняване на данни, получени от щаба на сирийската армия", поясни говорителят.

"Обекти на гражданската инфраструктура и околни райони не са били поразени при ударите", добави Конашенков.

Министерството на отбраната на Русия разпространи видеокадри от ударите по унищожения команден център на ИД в планинската местност.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън заяви, че руските удари в Сирия биха били от полза, ако са насочени срещу групировката Ислямска държава, но предупреди, че действия срещу опоненти на президента Башар Асад ще бъдат стъпка назад, предаде Ройтерс.

"Ако тези удари са част от международните действия срещу ИД и срещу ужасяващия култ към смъртта, който те насаждат, то тези удари са добро нещо, но от друга страна, ако това е действие срещу Свободната сирийска армия и в защита на диктатора Асад, това е очевидно стъпка назад, но нека видим какво точно се случва", заяви Камерън, който е на визита в Ямайка.

Същевременно в Ню Йорк британският външен министър Филип Хамънд приветства руското намерение да използва сила срещу ИД в Сирия, но каза, че Москва трябва да потвърди, че нейните въздушни удари са насочени срещу ИД и срещу свързани с Ал Каида групировки, предаде Ройтерс.

"Много важно е Русия да потвърди, че военните й действия тази сутрин са били насочени срещу ИД и свързани с Ал Каида цели, а не срещу умерените опоненти на режима на Асад", каза Хамънд.

Действия в подкрепа на сирийския режим са несъвместими с ефективното водене на война срещу ИД в Сирия, добави той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар