Зима

Зима
Пролет

24 септември 2015 г.

Каталуния ще бъде изключена от еврозоната, ако се отдели от Испания

Напрежението около предстоящия вот може да се отрази на банките в цялата страна
 
Каталуния ще бъде автоматично изключена от еврозоната, ако обяви независимост от Испания, а банките й ще загубят възможността да получават помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви директорът на централната банка на Испания, цитиран от "Ройтерс".

Проучванията показват, че каталунските националисти ще спечелят, макар и с малко, мнозинство на изборите за местен парламент в неделя. То им е необходимо за иницииране на т.нар. пътна карта за отцепване след 18 месеца, смята президентът на областта Артур Мас.

"При такъв сценарий изключването от еврозоната ще е автоматично, а излизането от ЕС се подразбира", заяви директорът на Централната банка на Испания Луис Мария Линде.

Напрежението около предстоящия вот може да се отрази на банките в цялата страна, допълни директорът на Централната банка, повтаряйки притесненията на международни инвеститори, че отцепване на Каталуния ще се отрази неблагоприятно на икономическата ситуация в региона. Подобни предупреждения бяха отправени и пред шотландските избиратели преди референдума за независимост преди една година.

На въпрос каква е опасността от замразяване на депозитите при отцепване на Каталуния, Линде заяви, че вероятността е много малка, но риск има. Относно изхода от парламентарните избори в Испания в края на годината той допълни, че няма притеснения кой ще управлява, стига правителството да изпълнява поетите ангажименти, пише Dnevnik.bg.

Усилията на Мадрид да редуцира публичния си дълг – един от най-големите в еврозоната – е приоритет №1 на властите от 2012 г., които се опитват да върнат доверието в икономиката на страната и да избегнат спасителен план от ЕС.

На този фон алтернативни формации като крайнолявата партия "Подемос" и близката на бизнес средите "Сиудаданос" спечелиха голяма популярност - едните с идеите си срещу налаганите от Брюксел политики на икономии, а другите - с непопулярни мерки за подпомагане на банковия сектор.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар