Зима

Зима
Пролет

2 септември 2015 г.

Последен влак за старите агросубсидии

Фермерите ще могат да кандидатстват за 50 млн. евро за модернизация на стопанствата. Имат обаче само 14 дни да подготвят проектите си
 
Бързо, тихо и без да предприеме необходимите ходове. 

Така Министерството на земеделието и храните (МЗХ) подготви и одобри схема за нови 50 милиона евро от старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2007 - 2013 г., която да бъде насочена по мярката за модернизация на селските стопанства 121, която е най-атрактивната, защото предоставя безвъзмездно финансиране за покупка на техника. Интересът за кандидатстване обикновено е толкова голям, че в последния прием на документи по тази мярка - вече по новата ПРСР (2014 - 2020), заявленията за субсидия надхвърлиха четири пъти бюджета.
 

В този контекст отпуснатите 50 млн. евро са изключително добра новина за фермерите, още повече че, ако не бяха пренасочени, тези средства щяха бъдат записани със знак минус при неусвоените от България пари от европейските фондове, пише Сapital.bg. 

С добрите новини обаче идват и лошите, а те са, че сроковете за подаване на проекти са изключително кратки и идват само седмица след като земеделският министър обяви, че се открива такъв прием.

В 12 без 5

Макар че периодът на ПРСР (2007 - 2013) вече изтече, България може да извършва плащания по нея до края на 2015 г. Само три месеца преди този краен срок политическият кабинет в земеделието практически отвори наново старата програма. Преди два дни министърът на земеделието и храните обяви, че средствата за техника, които идват сега, са освободени след анулиране на стари договори, по които не са се осъществили плащания. Бюджетът от 50 млн. евро ще бъде използван за по мярка 121 "Модернизация на земеделските стопанства"- също инструмент на старата програма. 


Ето защо условията за кандидатстване и одобрение на предложенията, макар и писани през 2008 г. и не съвсем в унисон с новите приоритети в сектора, остават същите. Земеделците ще могат да подават проекти със заявена субсидия за техника от 15 хил. евро до 500 хил. евро. Те ще се приемат от областните дирекции на ДФ "Земеделие" по място на извършване на инвестицията от 7 до 12 септември.

Бързай бавно

"Времето за подготвяне заявленията е наистина малко, но очакваме, че повечето кандидати ще са именно недопуснатите за разглеждане по мярка 4.1. на новата ПРСР (бел. авт. - новата мярка за инвестиции, еквивалент на 121 в сегашния шестгодишен период) и в този смисъл нямаме притеснения, защото техните проекти са вече така или иначе готови", коментира Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България. Той обяви, че още никой не е посочил публично какъв е размерът на средствата, за които има риск да бъдат изгубени по ПРСР (2007 - 2013) до края на 2015 г., но страната вече има горчивия опит по САПАРД, където неусвоени остават 400 млн. евро.
 

По думите на Кристина Цветанска, председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски проекти, вече обаче може да се направи приблизителна сметка и за загубите, само по ос 1 "Конкурентоспособност на земеделието и горското стопанство" към 1 юли разликата между договорени и изпълнени субсидии е 500 млн. лв.
 

Шансовете на страната да спаси по-голяма част от тях не са големи предвид близкия край на 2015 г., защото дотогава дори и проектите, които предстои да бъдат подадени, трябва да бъдат не само разгледани и одобрени, но и финансирани. А ресурс за още един подобен прием едва ли ще има.
 

Краткият срок и бързането създават и известен хаос. Така, например, ако наистина кампанията се организира спрямо правилата в старата наредба за мярка 121, без тя бъде променена, проектите просто няма да могат да бъдат осъществени, защото разписаният срок е абсурден и е от порядъка на няколко дни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар