Зима

Зима
Пролет

14 септември 2015 г.

Корупция корупция избива?

Подаръците тази седмица за Делян Пеевски

Преди няколко седмици се пусна слух, че депутатът от ДПС Делян Пеевски ще напуска политиката, за да се подобрят отношенията между ГЕРБ и ДПС. 


За това намекваха със съучастническа усмивка политици и от двете партии. Даже ние в "Капитал" писахме за това.

Следейки случващото се през това време обаче, човек се пита: "Абе ако това е оттеглянето на Пеевски, какво щеше да се случи, ако оставаше в политиката?"

В четвъртък парламентът по предложение на кабинета гласува за отпадането на забраната за продажба на празни цигарени гилзи (сгъната хартия с филтър за пълнене с тютюн). Това се случва, след като само преди три години отново парламентарното мнозинство начело с ГЕРБ гласува за забраната с мотив, че така се пресича контрабандата. Сега обаче, когато Бойко Борисов громи наляво и надясно контрабандисти, Народното събрание отслабва контрола. На всичкото отгоре гласува текст, първоначално вкаран от омразното му правителство на Пламен Орешарски (тогава поправката не мина заради разпускането на парламента). 

Защо? Най-вероятно защото през 2012 г. производителят "Юри Гагарин" на гилзите беше в орбитата на Първа инвестиционна банка. През 2013 г. фабриката беше купена от фирми, близки до "Булгартабак холдинг", за който се знае, че е контролиран от Делян Пеевски. Същата година е доставена и нова офсетова машина с финансиране от 3.3 млн. лв. по европейската оперативна програма "Конкурентоспособност".

Ден преди това парламентът пък гласува да се забрани носенето на над 40 ръчно свити цигари. Това, разбира се, е смешно. Представете си само как полицаите ще започнат да пребъркват джобове, чорапи и гащи, за да открият... цигари. Целта явно е да се ограничат пушачите да си купуват вносния тютюн, който се използва за свиване на цигари.

Всичко това очевидно е в полза на "Булгартабак", в който само преди месец успелият млад депутат стана официално акционер, след като позволи на майка си Ирена Кръстева да му дари около 5% от холдинга.

Много ли ви се струват реверансите към депутата от ДПС, с който иначе ГЕРБ твърдяха, че са се борили през 2013 и 2014 г. (защото протестите срещу него щели да бъдат нищо без техните герберски кадри)?

Много е, но - ха, има и още. 

С предложение на Министерството на финансите структурата на акциза на цигарите се променя, така че "Булгартабак" отново получава директна държавна подкрепа. С промяната разликата в цените между евтините (т.е. "Булгартабак") и скъпите марки ще се увеличи, т.е. хората се подтикват да минат към родното. Това се правело, за да се защитят "по-нискодоходните групи". Което, разбира се, е оксиморон, тъй като смисълът на акцизът е да обезкуражава пушенето.

Разбира се, това може да е част от сделката. Пеевски да се подсигури максимално, преди да се отдаде на по-спокоен живот. Но дори да е така, това е много показателно как ГЕРБ се бори с корупцията и олигархията в България - с още мазни сделки, смазване на колелата на политическия живот и безкраен цинизъм.



Сapital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар