Зима

Зима
Пролет

18 септември 2015 г.

Отказали на Плевнелиев да държи реч пред Общото събрание на ООН

Дипломатите ни в САЩ направили всичко по силите си, но получили категоричен отказ
 
От ръководството на ООН са отхвърлили настойчивото искане на президента Росен Плевнелиев да държи реч пред 70-тата редовна сесия на Общото събрание на организацията, съобщава Епицентър.бг, позовавайки се на дипломатически източници. 

Въпреки оказания сериозен натиск от страна на президентската администрация върху българското посолство във Вашингтон, пробив в решението на ООН не е бил направен.

Дипломатите ни в САЩ направили всичко по силите си, но получили категоричен отказ държавният ни глава да застане на най-високата световна трибуна точно в този момент. Основният мотив на ръководството на световната организация бил, че в позициите на България по най-горещите световни проблеми няма нищо ново и оригинално.

70-тата редовна сесия на Общото събрание на ООН започна на 15 септември в Ню Йорк. Заседанието беше открито от председателя на събранието Могенс Ликетофт, бивш председател на датския парламент.

Българската делегация е водена от президента Росен Плевнелиев, в нея са още вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на външните работи Даниел Митов. Те ще участват в предстоящия Общ дебат (25-27 септември), чиято основна тема ще бъде Дневният ред за развитие след 2015 г.

Освен Общия дебат, в рамките на 70-тата сесия ще се проведат многостранни форуми, организирани от ООН, Държавния департамент на САЩ и от други държави-членки. На тях ще се обсъждат широк спектър от въпроси, особено по приоритетни теми, свързани с международния мир и сигурност, правата на човека, устойчивото развитие с хоризонт до 2030 г. и промените на климата.

Във форума се очаква да вземат участие редица държавни лидери, сред които президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Владимир Путин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар