Зима

Зима
Пролет

16 септември 2015 г.

Парламентът излиза две седмици във ваканция заради изборите

През тези две седмици народните избраници няма да имат право да ползват депутатските си коли
 
 Парламентът си даде две седмици извънредна ваканция заради предстоящите на 25 октомври местни избори.

Решението беше очаквано, защото преди вота политиците са много активни в предизборната кампания.

През това време депутатите не са в София, а в избирателните си райони, което прави невъзможно събирането на кворум, за да има заседания.

Така че по предложение на председателя на Народното събрание Цецка Цачева от днес до 9 октомври депутатите ще работят по два часа по-дълго на ден. Така заседанията им ще приключват не в 14 часа, а в 16 часа, а на 29 септември и на 6 октомври ще има и извънредни заседания.

За сметка на това от 14 до 23 октомври депутатите няма да ходят на работа.

През тези две седмици обаче народните избраници няма да имат право да ползват депутатските си коли, а ще разчитат на личен транспорт, за да агитират избирателите за своята кауза и партия.

Цачева призна, че винаги преди избори възниква въпросът как да се работи, за да не се спъва законодателната дейност, но и да могат депутатите да се включат в кампанията за важните избори, съобщава Dnes.bg.

Тя се закани, че ако се наложи ще свика извънредно заседание дори в дните, за които парламентът реши, че няма да работи.

Независимият депутат Велизар Енчев поиска за времето, когато няма да има заседания, народните представители да са в неплатен отпуск и да не получават заплата, но предложението му въобще не беше гласувано, защото трябва да се промени правилника за работата на парламента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар