Зима

Зима
Пролет

18 септември 2015 г.

Руси Чанев: Участвам само във филми и в спектакли, които сам бих гледал

Днес големият български актьор Руси Чанев навършва 70 години.

Има над 110 роли в театъра, телевизията и киното.

Всъщност през 2015-а той празнува двоен юбилей - освен жизнения си, Чанев отбелязва и половин век в киното и в театъра. Народният театър, на чиято сцена той играе от десетилетия, посвети всички представления през септември с участието на известния творец на неговия юбилей. 


„Полет над кукувиче гнездо", „Хъшове", „Дон Жуан", „Животът е прекрасен", „Солунските съзаклятници" са само част от спектаклите, в които се вихри талантът на именития актьор.

Българската национална телевизия пък ще излъчи някои от емблематичните филми с актьора. Първият филм тази вечер е "Най-дългата нощ"на режисьора Въло Радев.

Незабравими са филмовите му превъплъщения в „Осъдени души", „Време разделно", „Кръвта остава", „Авантаж" и „Мера според мера". На последните два филма е и съсценарист заедно с режисьора Георги Дюлгеров, с когото го свързва дългогодишно приятелство. В „Мера според мера" Руси Чанев се превъплъщава гениално в образа на Дилбер Танас.

Заради изпълнението си в този филм Чанев усвоява перфектно вардарско-струмишкия диалектен говор. Обучава го майката на Георги Дюлгеров, чийто род е от македонски бежанци. За да влезе в образа на своя герой в „Авантаж" пък Чанев прекарва доста време в компанията на затворници и дори понякога преспива в затвора, за да усети какво е да си престъпник.

„Участвам само във филми и в спектакли, които сам бих гледал", казва Руси Чанев. И е щастлив, че винаги намира разбиране у своята съпруга - актрисата Невена Мандаджиева. И на 70 Руси Чанев пленява зрителите пред малкия екран и в театралната зала със своята харизма, завладяваща емоция.

„Навършил бил някакви кръгли години. И какво от това?! Само дето му остаряха фенките, както обича да казва. Той - не. Няма аз да ви разказвам какъв артист е. Вие си знаете... Ако искаш да го зарадваш, купи му книга. Ако искаш да го разочароваш, не му връщай дълго време книгата, която ти е дал да четеш. Зодия Дева, подреден човек... Категоричен е, не ласкае, не хвали с лека ръка".

Това пише за Руси Чанев неговият близък приятел и колега Валентин Ганев в първия брой на списание „Народен театър", излязло преди дни.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар