Зима

Зима
Пролет

18 септември 2015 г.

САЩ нямат изтребител, който да конкурира руските машини

Технологиите, използвани за F-22 вече са остарели, а към 2030 година самолетът може да се окаже безпомощен срещу съвременните заплахи
 
Военновъздушните сили на САЩ се сблъскаха със сериозен проблем: скоро може да се случи така, че да нямат с какво да се противопоставят на Русия и Китай в сферата на разработването на изтребители и превъзходство във въздуха, пише The National Interest, цитиран от РИА Новости.

Изтребителят-бомбардировач от пето поколение Lockheed Martin F-35 Joint Strike Fighter (JSF) има явни недостатъци, а многоцелевият изтребител F-22 Raptor е спрян от производство след като бяха пуснати 187 такива машини – по-малко от половината, необходими на американските ВВС. F-22 е достоен боен самолет, който съчетава в себе си стелт технологии, скорост, маневреност, възможност за летене на големи височини, припомня изданието.

Въпреки, че днес мнозина в американските ВВС искат да възобновят производството на F-22, трябва да си спомним какви проблеми възникнаха при опитите за ремонтиране на тези машини. Освен това възраждането на този изтребител може да се окаже невъзможно или най-малкото за това се искат огромни парични средства и временни инвестиции, гласи статията.

Не трябва да забравяме също, че компютърните системи за управление на F-22 са разработени в началото на 90-те години, докато самият самолет е влязъл в експлоатация едва през 2005 г. Софтуерът работи твърде бавно, а обновяването му е много сложно. Именно затова е толкова трудно да се снабди самолета с ракети AIM-9 (управляема ракета „земя-въздух”) и AIM-120 (управляема ракета „въздух-въздух” със среден обсег). Освен всичко това, конструкцията на корпуса на F-22 и неговите аеродинамични характеристики са разработени още през 80-те години, пише изданието.

Ако САЩ възобнови производството на F-22, ще трябва напълно да обнови бордовата електроника, и не само защото тя е остаряла, но и защото процесорите и другите компоненти, необходими за компютърните системи, не се произвеждат вече от няколко години.

Технологиите, използвани за F-22 вече са остарели, а например към 2030 година самолетът може да се окаже безпомощен срещу съвременните заплахи. Трябва да се има предвид, че не е далеч и появата на новия руски многоцелеви изтребител от пето поколение Т-50 ПАК ФА и китайския изтребител J-20.


Няма коментари:

Публикуване на коментар