Зима

Зима
Пролет

22 септември 2015 г.

Да минаваме направо на химия

Докато в началото на учебната година по традиция се водят дискусии за това колко (не)здравословно се хранят българските деца, се оказва, че истинското мляко, доколкото го има, е на път да изчезне напълно.

И на негова място да дойде химията, която така или иначе отдавна е част от всекидневието ни. 


Не че в момента сме много сигурни дали това, което купуваме в магазина, е истинско мляко, за това от какво са направени сиренето и кашкавалът пък изобщо не става въпрос.

Но все пак засега поне може да се надяваме, че ако купуваме нещо малко по-скъпо, то може да е, ако не био, то поне малко по-истинско. Или най-малкото да свикнем с определени продукти, на които да имаме доверие.

След трийсетина години обаче това може да остане само спомен. Това, че у нас полагаме изключителни усилия да затрием окончателно българското земеделие, не е никаква новина. Проблемът обаче, както се оказва, не е само у нас, според данните на Евростат млякото ще намалява и в цяла Европа.

Което всъщност не би трябвало много да ни учудва.

Трябва само да си припомним, че в началото на септември земеделската комисия в Европарламента отхвърли предложението на ЕК, което щеше да позволи страните членки на съюза да забраняват или ограничават поотделно използването на ГМО на територията си, понеже различните решения щели да попречат на „конкурентоспособността на единния пазар”.

Или как ни заливат евтини чуждестранни зеленчуци, които са си живи боклуци. 


Така че в близко бъдеще можем всички дружно да си заживеем в свят, в който всичко да е химия, и да забравим не само за млякото.


Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар