Зима

Зима
Пролет

22 септември 2015 г.

Бедността не е основание за убежище!

Евродепутатите започнаха днес в Брюксел обсъждането на постоянния механизъм за разселване на имигранти
 
"Условията на живот не са критерий за предоставяне на убежище в ЕС. Ако ги вземем под внимание, трябва да приемем половината свят." 

Това заяви високопоставен представител на Европейската комисия пред комисията за гражданските свободи на Европейския парламент по повод новите законодателни предложения за решаване на миграционната криза.

Депутатите започнаха днес в Брюксел обсъждането на постоянния механизъм за разселване на имигранти, както въвеждането на ускорена процедура за гражданите от Западните Балкани и Турция.

В отговор на въпрос дали ромите от Косово, Албания и други балкански държави ще могат да разчитат на убежище в ЕС, представителят на Комисията отговори отрицателно, в случай, че те търсят единствено по-добър живот и не са политически преследвани. Става дума за държави, които са кандидати за членство в ЕС, в които критериите за свобода и човешки права се спазват в голяма степен, посочи представителят на Комисията. По данни на Евростат за първата половина на 2015 г. 17 700 албанци са поискали убежище в ЕС. Те са най-голямата група сред сирийците и иракчаните.

Неясно остава и включването на Турция в списъка на сигурните държави, тъй като мнозина депутати и страни членки не смятат, че Анкара съблюдава свободата на словото. Еврокомисията обаче е убедена, че кюрдите и други турски граждани, които докажат, че са преследвани от властите ще могат да разчитат на европейската закрила.

Еврокомисията обмисля да разшири списъка с безопасни държави и към Африка, като първата държава, която ще бъде обследвана за условията в нея, ще бъде Гамбия.

Членовете на Европейския парламент са недоволни и от включването на възможност за откупуване на държавите, които не желаят да участват в постоянния механизъм за преместване. Еврокомисията предлага те да заплащат по 0,002% от БВП, ако откажат предложените им квоти. Според депутатите обаче това ще даде предимство на богатите държави за сметка на по-бедните, съобщава Dnes.bg.

Парламентаристите предложиха желанието на имигрантите също да се взема предвид при решението къде да бъдат разселени. Засега само наличието на членове от семейството и владение на езика, се предвиждат като критерии за избора. Депутатите смятат, че държави и градове приемници трябва да са такива, в които вече има сирийски общности, защото това ще улесни интеграцията им.

Преди да бъдат преместени всички бежанци ще бъдат проверени дали не представляват заплаха за сигурността, съобщи Комисията. Освен това се предвижда имената на хората, които са получили отказ за убежище в ЕС да бъдат вкарани в шенгенската информационна система. Така ще стане възможно бежанци, напуснали страната, в която са били разпределени, да бъдат връщани и извеждани от ЕС.

Междувременно вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че е постигнато „балансирано, компромисно предложение“ за преразпределянето на 120 000 бежанци. Министрите се събират този следобед за втори опит за преразпределение. По неофициална информация цената на компромиса е от задължителни квотите да станат доброволни, както и да отпаднат финансовите санкции за държавите, които решат да не участват.


Няма коментари:

Публикуване на коментар