Зима

Зима
Пролет

2 септември 2015 г.

Радан Кънев: Необходимо е да се изкоренят двата обществени бича - корупцията и партизанщината в администрацията

"25 години по-късно не можем да се оправдаваме с комунизма."

 "Отминалата сесия доказа, че политиката на компромиси и преговори е възможна." 

Това се казва в декларацията на ПГ на Реформаторския блок, прочетена от съпредседателя на парламентарната група Радан Кънев.

"От първия ден на 43-то НС е ясно, че то ще бъде или терен на съгласието, или ще има кратък безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политика от последните години. Уменията за преговори за търсене на компромиси в рамките на този парламент от първия ден бяха предпоставка за защита на националната сигурност на държавата. Постигането на политика на компромиси беше най-тежкото предизвикателство пред този парламент", заяви Кънев, цитиран от Dnes.bg.

По думите му, именно настоящата сесия трябва да даде отговор на въпроса за цената на преговорите и компромисите, на въпроса може ли българската политическа класа да съчетае политиката на преговорите, компромисите с повишаване на моралното ниво на политическия живот.

"Дали ще използваме кризата около България, за да кажем, че просто трябва да бъдем стабилни и с всякакви преговори да удържаме тази власт, използвайки кризата около страната като възможност, за да постигнем развитие и да преместим България от положението й на най-изостанал член на ЕС", попита Кънев.

Според него, най-успешните държави и европейски членки са с разпокъсани парламенти и въпреки това се развиват добре и имат най-високи нива на управленски модел.

"25 години по-късно не можем да се оправдаваме с комунизма. Можем ли ние да съчетаем политика на преговори и компромиси? Отговорът е "да". Политическият морал е способността за смели решения, които да защитават обществения интерес. Преди всичко, за да може политиката на съгласие и морал да съществуват едновременно, е необходимо да се изкоренят двата обществени бича - корупцията и партизанщината в администрацията", заяви Кънев.

Той подчерта, че ако това не се случи, българската политика винаги ще е "бой във вълча глутница".

Според него трябва политиците да докажат, че са готови да понесат лични щети и неудобства от това да разкрият собственото си имуществено състояние и връзките си с бизнеса.

"Не на последно място, при избора на Комисия за защитата на конкуренцията трябва да направим така, че тя да работи против корупционните картели и обществените поръчки", заяви Кънев.

Той бе категоричен, че местните избори не бива да забавят работата на парламента, тъй като то има 4-годишен мандат и през него ще минат още много избори.

Радан Кънев

Няма коментари:

Публикуване на коментар