Зима

Зима
Пролет

2 септември 2015 г.

Като всичко ни е менте, защо и лекарите да не са

След като у нас ментета надничат отвсякъде, няма защо да се учудваме, че може да ни лекува лекар с фалшива диплома...
 
В държава като нашата човек понякога не знае да се смее ли, или да плаче, а поводи и за двете колкото щеш.

Кардиологът от Стара Загора, уличен като фалшив, ще се изправи пред съда за това, че се е представял за сърдечен специалист, а дипломата, с която го доказвал, била менте. И според справките имал само една – за вътрешни болести. За което може да се окаже зад решетките за 8 години.

Дотук добре - нормално е в европейска държава човек, който си служи с измама, да си носи последствията. Интересното в случая е, че казусът нашумя преди няколко месеца, а докторът се е представял за кардиолог цели 20 години и даже завеждал отделение по инвазивна кардиология в Университетската болница на града.

И очевидно се е ползвал с безгранично доверие, след като никой от работодателите му не е поискал оригиналния документ вместо представяния дубликат. Не по-малко интересно е, че в началото на скандала колеги и пациенти се обявили в негова подкрепа и мнозина дори не вярвали, че не притежава необходимата квалификация.

Което навежда на мисълта, че освен умел фалшификатор докторът явно не се е представял зле и в специалността, която всъщност нямал. Не че това може да бъде оправдание.

Само че, след като у нас ментета надничат отвсякъде – от храната, която ядем, през образованието, което получават децата ни, до съдебната система, на която никой не вярва, и здравеопазването, до което се молим да не опрем, няма защо да се учудваме, че може да ни лекува лекар с фалшива диплома.

А на системата са й трябвали 20 години, за да се задейства.


Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар