Зима

Зима
Пролет

26 септември 2015 г.

Самолетите ни МиГ остават без ремонт

Полша нямала лиценз за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолетите МиГ-29
 
Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация МиГ Сергей Коротков е уведомил в писмо председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Михо Михов, че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети, предаде ТАСС.

"Ако подобен ремонт на български МиГ бъде направен, то РСК МиГ ще прекрати изпълнението на договорните отношения по поддръжка и експлоатация на самолети", се казва в писмото.

Освен това Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и ако това се случи, доставката им в страната ще бъде прекратена.

Dnes.bg припомня, че България и Полша подписаха документи за сътрудничество в областта на отбраната в края на август. Бе сложен и подпис под писмо за намерение, което положи правните рамки на дейностите по ремонт и модернизация на руските ни изтребители МиГ-29.

Очаква се до средата на 2016 г. да се ремонтират двигателите и агрегатите на три самолета, а до края на 2016 г. на още три.

"България се обърна към Полша, защото тя може да предостави пълен обем от дейности за поддържане на изправността и летателната годност на самолетите МиГ-29, да модернизира самолетите на високотехнологично равнище и спрямо изискванията на НАТО, да предложи изгодна цена и по-кратък срок за изпълнение", заявиха от военното министерство тогава.



Няма коментари:

Публикуване на коментар