Зима

Зима
Пролет

6 септември 2015 г.

Как да превърнете празните приказки в смислен разговор

Повечето хора провеждат куп непринудени диалози всеки ден, но рядко проявяват желание да превърнат празните приказки в наистина смислен, полезен разговор, както за себе си, така и за своя събеседник.

Дори да се намирате в приятелска компания и да не ви се водят сериозни разговори, пак не пречи да се опитате да проведете дискусия, която да е обобщителна, поучителна или информационна по някакъв начин.

Ето и няколко съвета по темата:

1. Забравете за баналните фрази „Как си?“ и „Какво правиш?“

Вероятно повечето хора започват непринудения си разговор, когато срещнат някого, именно с някоя от тези две фрази. Така те се надяват да проведат кратка, неангажираща беседа с човека. Защо обаче да не се опитате да превърнете беседата в нещо по-смислено. Можете да го направите, ако зададете на събеседника си малко по-различен въпрос като: „С какво се занимаваш напоследък?“ По този начин давате възможност на човека да ви каже нещо по-лично.

2. Сменете темата, насочвайки разговора към нещо по-значимо

Винаги можете да подхвърлите нещо на събеседника си за текущите събития в страната/в обществото, да загатнете спортна тематика или да изтърсите някаква лична информация, ей така спонтанно. Така човекът срещу вас ще наостри уши и ще е готов за обратна връзка, а няма да бърза да ви каже „чао“ и да си продължи по пътя.

3. Задавайте въпроси

След като сте отклонили баналния разговор и сте провокирали събеседника за някакъв по-смислен диалог, задръжте интереса му като го попитате нещо свързано с работата му или с негово хоби/интерес, за който знаете.

4. Изслушвайте събеседника си

Когато събеседникът ви започне да ви отговаря, вие трябва да слушате внимателно и да следите мисълта му, а не да се разсейвате. Истината е, че повечето от нас предпочитат да говорят за себе си, а не да слушат за живота на другите. Ако искате да извлечете максимума от този разговор, говорете бавно и от време на време правете коментари на това, което вашия събеседник ви казва.

5. Заложете на невербалната комуникация

Най-същественият компонент за превръщането на кратък диалог в смислен разговор е осъществяването на контакт с очите на събеседника. Така човек показва, че е концентриран и че слуша становището на другия и че е съгласен или пък не с него. Това проправя път за намиране на обща основа между вас и вашия познат и шанс двамата да изградите неочакван информационен мост.

6. Научете нещо ново за събеседника си

Задаването на въпроси е най-добрият начин да се ангажирате с някого. Но все пак не превръщайте диалога във викторина, която да увеличи собствените ви познания за вашия събеседник. Фокусирайте се върху една определена тема, като гледате да изглеждате малко по-загрижен и заинтригуван от нещата, които другият човек ви казва.

7. Не всички смислени диалози водят до нещо

Дори да сте успели да проведете смислен разговор с определен ваш познат, не може да очаквате с него веднага да си станете приятели и още утре той да ви покани на по питие/на кафе. Ако искате да осъществите по-тясна връзка с този човек, не се мъчете да се сближавате с него веднага. Важното е да му оставите едно положително впечатление или с други думи да сте му станали симпатични.



Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар