Зима

Зима
Пролет

25 септември 2015 г.

Половината от настаняванията в страната били в сивия сектор, твърдят хотелиери

Тайни клиенти, изпратени през летния сезон са разкрили, че хотели, в които няма нито едно свободно място, отчитат едва една трета заетост.

Според твърдения на хотелиери, около 50 на сто от настаняванията в страната са в сивия сектор. 


Това недоказано твърдение цитира и министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас. По думите й, с готвените промени в Закона за туризма ще се постигне изсветляване на бранша: ще заработи единна система, която ще позволява приходната агенция и МВР да получават в реално време данните на всеки регистриран турист.

Хотелиери контрират, че все още не е ясно какъв е реалният брой на леглата, които се предлагат за туризъм. От една страна, неяснотата е пълна по отношение на частните квартири, където гостите винаги твърдят, че са близки приятели на собствениците и са на гости; вторият проблем е с чуждите собственици на ваканционни имоти, които ги дават под наем за туристи, но те също не се отчитат никога и по никакъв начин, а това не може и да се случи, защото става дума за частни домове.

На трето място стои неясният статут на апарт комплексите, които делят апартаменти на стаи за туристи; отдават цели жилища и тъй като не са с регистрация като хотел или място за настаняване, проследяване на потоците пари там също е невъзможно.

Според хотелиери само от тези жилища се формира около 30-40 на сто безотчетност по Черноморието.

По време на срещата в Бургас от бизнеса изказаха предположение, че укриването на нощувки на някои места достига 70 на сто.

От туристическото ведомство цитират данни на БНБ, според които за първите седем месеца на година приходите от международен туризъм възлизат на около 3 млрд. лв. За същия период на миналата година отчетената сума е 3,3 млрд. лв. Тогава това е ръст от 3,6 на сто спрямо предходната година.

Още тогава обаче туроператорски асоциации алармираха, че у нас не съществува методика за отчитане на приходите от туризъм, националната статистика отчита разходите на всички посетители в страната, а не само на туристите. Освен това към приходите от туризъм се включва и всяка валутна операция на каса на чейндж бюро – така всеки българин, който се връща от чужбина и сменя останалата си валута също се влива в прилива от туристически приход.

Министър Ангелкова допълни, че ведомството й продължава да работи за регулиране статута на националните курорти и кадровата обезпеченост в сектора.

Туроператори, които обаче акумулират оплакванията на недоволните туристи коментират, че няма начин ведомството да задължи който и да е хотелиер в България да поддържа целогодишна заетост, да не плаща на служителите под масата или да не се ползва от отдавна утвърдената практика да не се дава последната заплата, а тя да бъде връчена (в някакъв размер) в началото на следващия сезон, съобщава "Glasove.com".

Според твърдения на хотелиери с дългогодишен опит, не повече от 20 на сто от всички хотели у нас поддържат ниво, което отговаря на тяхната категория и е коректно спрямо служителите си. Налагането на компютърна система за регистрация на всички гости ще може да работи ефективно само в хотелите с ключове-магнитни карти. Но там, където ключовете са обикновени, гостите ще попълват регистрационната карта, а къде ще отива тя е друг въпрос, коментират експертите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар