Зима

Зима
Пролет

18 септември 2015 г.

Къде в Европа са най-щедри към бежанците

В България даваме по €33,23 на месец на бежанец, Гърция – по 0. Най-заможната страна в еврозоната – Люксембург, е доста "стисната"

В разгара на бежанската криза през това лято Европа е дори по-разделена, отколкото беше по време на дебатите за гръцката дългова криза. 


Особено видимо е това не само по отношение на третирането на бежанците по границите, но и при една доста чувствителна тема – финансовите средства, които кандидатите за убежище получават.

Европа не се задоволява само с прием в спешни центрове и домове за настаняване и раздаване на храна и лекарства. Вместо това в повечето европейски държави бежанците имат право на един вид джобни пари, с които понякога повече, понякога в по-малка степен, може да се разпореждат по своя воля.

Съответно страните, които са най-щедри, трябва да се настроят за сега особено силен приток на бежанци. За да се предотврати още от самото начало провалът на планираната квотна система за разпределяне на бягащите в целия ЕС, комисарят Гюнтер Йотингер призова за общоевропейска хармонизация на обезщетенията за лицата, търсещи убежище. Само така могат да бъдат предотвратени порочните стимули, смята той.

В действителност различията в това отношение са сериозни. Те се простират от нула до 800 евро на месец, показват изчисления на германския Die Welt. Обща статистика за ЕС засега няма, което прави един прозрачен преглед доста труден, още повече, че поради чувствителността на обществата информацията в много страни не е публична.

Секретността не изглежда необоснована. Задържани бяха множество трафиканти, у които са намерени прилежно надписани таблици със страните, за които се предполага, че са щедри към бежанците. Освен Германия и Холандия в такива списъци попадат и Дания, Швеция и Норвегия. Списъкът предизвика сериозно недоволство по-специално в Кралство Дания, след като бе публикуван онлайн от Министерството по интеграцията.

Особеното в случая е не само съдържанието, но и произходът на таблицата. Първоначално тя е била изготвена от Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на държавите членки на Европейския съюз, или Frontex. Обозначеният като строго поверителен документ трябваше да послужи първоначално за улесняване на анализа на рисковете по отношение на бежанските потоци, пише
Investor.bg.

Списъкът показва сериозни различия. В Гърция например бежанците не могат да разчитат на никакви пари. Самата страна изпитва трудности при изплащането на социалните помощи за най-бедните си граждани. Други страни в Източна Европа, като Словакия, България, Словения, Полша, предлагат сравнително ниски суми – между 12 и 33 евро за месец.

Сред западните държави точно най-заможната страна в еврозоната – Люксембург, е доста „стисната“, като представя само по 25 евро на месец. Ако бежанецът не е подслонен в специален дом, сумата може да скочи до 225 евро.



Няма коментари:

Публикуване на коментар