Зима

Зима
Пролет

5 септември 2015 г.

Ангела Меркел: Германия може да се справи с рекордния приток на бежанци и мигранти

Германия очаква в страната тази година да дойдат 800 000 кандидати за убежище
 
"Германия може да се справи с рекордния приток на бежанци и мигранти през тази година и без да увеличава данъците и без да излага на опасност целта си за балансиран бюджет." 

Това заяви канцлерът Ангела Меркел в интервю, публикувано днес в редица германски вестници, предаде Ройтерс.

Със своята относително либерална политика за предоставяне на убежище и с щедрите си помощи и осигуровки Германия е най-големият "гостоприемник" в ЕС на хората, бягащи от войните в Близкия изток и Северна Африка и от бедността в Източна Европа. Германия очаква в страната тази година да дойдат 800 000 кандидати за убежище. Само през август в Германия влязоха рекордните 104 460 кандидати за убежище.

Заради този приток правителството планира да въведе допълнителен бюджет, за да освободи средства за бежанците и да помогне на градовете на фронтовата линия, които вече се затрудняват да финансират подслона и медицинските грижи на новопристигналите.

"Няма да увеличаваме данъците. И все още имаме цел за балансиран бюджет без нов дълг", увери Меркел.
 

Тя подчерта, че Берлин е в добра бюджетна позиция, което прави по-лесно за него да посрещне неочаквани ангажименти и задължения. Тя припомни, че бежанската криза е приоритет номер едно на германското правителство сега.

Благодарение на по-големите от очакваното данъчни постъпления и на неочакваните печалби от продажбата на честотите за мобилни телефони германското правителство може да похарчи допълнителни средства в размер на 5 милиарда евро тази година, заявиха германски представители.

Утре се очаква коалицията на Меркел да договори серия от мерки в това число и намаляване на бюрокрацията, за да се засили темпото на изграждане на нови убежища за бежанците, да се ускорят процедурите за предоставяне на убежище и да се увеличат средствата на федералните провинции и градовете.

Обръщайки се към Европа в интервюто Меркел повтори призива си, че бежанците трябва да бъдат разпределени по-справедливо из страните членки на ЕС като част от общата европейска стратегия за справяне с безпрецедентната миграционна криза.

"Цялата система трябва да бъде обновена и подобрена," каза Меркел и добави, че задачите и бремето трябва да се разпределят по-справедливо.


Няма коментари:

Публикуване на коментар