Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2015 г.

Равносметката за Германия - 25 г. след обединението

Премахването на разликите между изтока и запада се оказа много по-бавен процес
 
Германия отбелязва днес четвърт век от обединението си с двама лидери, родени в бившата ГДР начело на страната, която все повече се утвърждава като водеща политически сила в Европа, а сега е изправена пред ново предизвикателство - притока на бежанци, което ще изискват много находчивост търпение, информира Асошиейтед прес.

Западна и Източна Германия се обединиха на 3 октомври 1990 година, възползвайки се от процес, който бе започнал преди по-малко от 11 месеца по-рано, когато комунистическото ръководство на източната част от страната отвори Берлинската стена под натиска на масови демонстрации. Премахването на разликите между изтока и запада се оказа много по-бавен процес и някои неравенства дори днес не са заличени.

Като цяло обаче нещата проработиха добре, заяви в навечерието на годишнината канцлерът Ангела Меркeл, която е израснала в бившата ГДР и влиза в политика след падането на комунизма. Йоахим Гаук, президент на страната от 2012 година, също е от източната част на Германия, бивш пастор и продемократично настроен активист.

Промишлеността в някогашната Източна Германия все още се опитва да стъпи на крака 25 години след падането на Берлинската стена, като много хора предпочитат да напуснат, а населението там бързо застарява, бе посочено в публикувания тази седмица правителствен доклад, цитиран от ДПА.

"Възстановяването (на промишлеността) от срива е бавно," посочва германската статистическата служба Дестатис, оповестявайки данните преди 25-ата годишнина от обединението на Германия, което ще се чества в събота.
 

През 1991 година промишлеността в някогашната Източна Германия е допринесла 3,7 процента за обединената германска икономика, тъй като "демонтирането" на комунистическата икономика доведе до закриването на много заводи.

Над две десетилетия по-късно приносът на промишлеността в Източна Германия към общия брутен вътрешен продукт се е повишил до 8,7 процента през 2013 година, като възстановяването се забави от световната финансова криза през 2008 година. През 2008 година делът на източногерманската промишленост е бил 9,4 на сто.

Безработицата в източната част на Германия постепенно се понижава през последните години, тъй като икономиката на региона нараства с умерено темпо след падането на Берлинската стена през ноември 1989 година и обединението на Германия година по-късно. Равнището на безработица в Източна Германия през 1997 бе 17,7 процента или почти два пъти повече от равнището на безработица в Западна Германия.

Дори днес безработицата в източните провинции е двойно по-висока от безработицата в западните провинции като Бавария и Баден-Вюртемберг.

Данните на Дестатис сочат също така, че населението в източната част намалява, тъй като раждаемостта се понижава, а младите напускат петте провинции, които някога са формирали Източна Германия, в търсене на по-добри икономически възможности.

Около 2 милиона души са напуснали източните части след 1991 година, посочва Дестатис. Населението на региона е спаднало от 14,5 милиона на 12,5 милиона през 2013 година.

Живеещите в някогашната Източна Германия сега са около 15 процента от цялото германско население от над 80 милиона. При обединението делът им е бил 18 процента. Според Дестатис намаляването на населението на изток е започнало да се забавя.

Делът на населението над 65 години в този район е скочил от 10 процента през 1991 година до 24 процента през 2013 година. На запад тази възрастова група представлява 20 процента от общото население спрямо 15 процента през 1991 година.


Няма коментари:

Публикуване на коментар