Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2015 г.

Кока-Кола и Макдоналдс поискаха оставката на Блатер

Президентът на ФИФА Сеп Блатер не смята да подава оставка, въпреки призива на водещите спонсори
 
Двама от основните спонсори на ФИФА - Кока-Кола и Макдоналдс призоваха президента на световната футболна организация Сеп Блатер незабавно да подаде оставка, след като швейцарските власти заявиха, че започват криминално разследване срещу него за престъпно нехайство и разхищение, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"С всеки следващ ден имиджът и репутацията на ФИФА стават все по-опетнени. ФИФА има нужда от обхватна и спешна реформа, а това може да стане единствено с истински независим подход. Призоваваме президента на ФИФА Йозеф Блатер да напусне поста си незабавно, за да може да започне надежден и траен процес на реформи", се казва в изявление на Кока-Кола.

Макдоналдс също призова Блатер да подаде оставка. "Събитията от последните седмици все повече накърняват репутацията на ФИФА и общественото доверие в ръководството й", се казва в изявление на Макдоналдс.

На конгрес на ФИФА на 29 май Блатер бе преизбран за неин президент, но четири дни по-късно обяви, че подава оставка заради корупционните скандали в организацията. Изпълнителният комитет на ФИФА обяви, че нови избори за президент на организацията ще се състоят на 26 февруари 2016 г. Дотогава Блатер ще е и.д. президент на ФИФА.

Сеп Блатер остава шеф на ФИФА

Адвокатът на Блатер Ричард Кълън заяви, че въпреки призивите на основни спонсори, Сеп Блатер няма да напусне президентския пост на световната футболна организация, защото не е съгласен с твърденията им, че оставката му би била от полза за ФИФА и би помогнала за реформирането на организацията.

"Кока Кола е ценен спонсор, но Блатер не е съгласен с твърдението на компанията, че оставката му ще бъде от полза на ФИФА и ще насърчи процесите на реформи", каза адвокатът на швейцареца.

Компаниите Виза и Будвайзер също се присъединиха към призивите за незабавна оставка на Блатер.

Няма коментари:

Публикуване на коментар