Лято

Лято

19 октомври 2015 г.

Хакери са източили над 3 млн. евро от фирми

Зловреден софтуер заразява компютъра и позволява да се следи кореспонденцията между фирмите
 
От ГДБОП обявиха, че само за последните 7 месеца хакери са ощетили български компании с над 3 млн. евро.
 

Това са измамите само чрез прийома Man in the middle, каза по БНТ шефът на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев.

При този метод по мейл се изпраща зловреден софтуер като прикачен файл, който заразява компютъра и позволява да се следи кореспонденцията между фирмите.

В последните две седмица две компании от топ 100 в България са били ощетени, като от едната са откраднати 150 000, а от другата - 450 000 евро. Хакерите са улеснени, защото фирмите не ползват лицензиран софтуер, каза още Колев.

Има и регистрирани измами чрез интернет банкиране. До 2006 г. това е ставало чрез кражба на софтуерния сертификат за банкови услуги. Сега обаче се забелязва достъп през работещ компютър с оставено включено устройство за електронен подпис.

"Хакерът следи с дни режима на работа на съответния компютър. И в обедната почивка, докато счетоводителят е излязъл, прави нареждане за стотици хиляди евро. За ден-два парите преминават през банкови сметки в няколко държави, през няколко юрисдикции и е трудно да се проследят", обясни Колев.

Като предпазна мярка срещу подобни измами експертът препоръча да се изолира компютърът, през който се правят плащания и се води кореспонденция, като не се ползва за други цели. Колев поясни и че лицензираният антивирусен софтуер е задължителен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар