Зима

Зима
Пролет

19 октомври 2015 г.

"Росийская газета": Политиката на България към Русия не е приятелска

Бюджетът на България е крайно сериозно зависим от външни финансови инжекции

Над половината българи имат симпатии към Русия, но последните политически стъпки на България е доста трудно да бъдат наречени приятелски, пише московският официоз "Росийская газета".

Вестникът обяснява, че "България затвори небето си за руски самолети с хуманитарен товар (храни и вещи от първа необходимост)", отбелязва и "повишеното" внимание на местните митничари към енергийния холдинг "Лукойл-България".

Това накара Москва да поиска обяснение от ръководителя на българската дипломатическа мисия в Русия Бойко Коцев какво цели всъщност да постигне София в двустранните отношения. Засега не се знае какво е отвърнал дипломатът, пише изданието.

Според "Росийская газета" "редовните изявления на български официални лица за абстрактна готовност да се гради сътрудничество с Русия", представляват "завеса от думи", криеща упорити факти за целенасочени удари не само срещу политиката на Руската федерация, но и срещу бизнеса с руско участие".

Междувременно за "местно потребление" в България се акцентира не върху конкретни действия на държавното ръководство на страната, а върху някаква "задочна размяна на реплики" между премиера Бойко Борисов и руския външен министър Сергей Лавров, посочва всекидневникът, като цитира откъси от изявления на двамата.

През последната година София уверено доказа, че е готова да говори с Москва за каквито и да било взаимноизгодни, полезни и нужни неща. Щом обаче стане въпрос за действия, може смело да погледнем какво е отношението към съответния проблем във Вашингтон, Берлин и Брюксел - и да направим почти стопроцентова прогноза. Защото бюджетът на България е крайно сериозно зависим от външни финансови инжекции, независимо дали са заеми или еврофондове, заявява "Росийская газета".

"Ние сме малка държава, не можем да се противопоставяме на Европа и на САЩ" - ето какво отговаря най-често българинът, добавя руският вестник.


Няма коментари:

Публикуване на коментар