Зима

Зима
Пролет

22 октомври 2015 г.

Реформаторска цензура

Тези, които така гръмко ратуват за свободни медии, сами паднаха в капана на собствените си интригантски номера...
 
Нямат край номерата на самообявилите се за реформатори наследници на Иван Костов. 

След като издигнаха разследвани и свързани с криминалния преход кандидат кметове в ключови градове на страната като Варна, Хасково, София и др., сега контролираното от тях външно министерство реши да допусне само четири национални телевизии (БНТ, bTV, Нова телевизия и TV7) до Зала 3 на НДК, където партиите правят пресконференциите си след изборите. 

Смехотворни са обясненията, че са ограничени възможностите за разполагане на техника и оборудване в залата, както и че имало съображения за безопасност. Известна е големината на залата, както и че повечето помещения в НДК са пусти. А сигурността е работа на други. 

Не може също да не отбележим, че от външно са решили да не се преуморяват излишно като се погрижат за акредитациите на повече телевизии.

Ясно е, че подобно погазване на утвърдената от конституцията свобода на словото, както и гарантираните от закона права за достъп и съдействие от страна на държавата на събития от национално значение, няма как да не предизвикат ответната реакция. 


Едва встъпилата в длъжност като национален омбудсман Мая Манолова вече обяви, че е изумена от решението на Министерството на външните работи и не разбира какви са аргументите им да бъдат допуснати само камерите на 4 медии и обяви, че приема проблема като сезиране на омбудсмана.

Това че Манолова заяви, че ще настоява пред МВнР и ЦИК тази несправедливост да бъде отменена, не би трябвало да ни изненадва. Това е част от работата на омбудсмана. Но ще попитаме протестърите, които гръмко вдигаха пушилка в деня на встъпването и в длъжност, защо сега се крият като мишки пред това откровено посегателство на основни демократични принципи. 


Но тъй като не за първи път те прилагат двоен аршин – мълчанието им само подчертава зависимостта им от определен приятелски кръг с властови амбиции.

В случая обаче тези, които така гръмко ратуват за свободни медии, сами паднаха в капана на собствените си интригантски номера. Крайно време е чувалът с мишките мутанти на псевдодемокрацията да бъде изтръскан, а техните манипулатори да бъдат поставени на мястото им. 


Вижда се кой и как иска да прикрие аферите, довели до тотално разграбване и обезверяване на българите, не само с онази приватизация, утвърдила икономическото замогване на бившата комунистическа номенклатура и техните наследници, но и да потули своите тъмни минали и настоящи дела. 

Но нито кукловодите, нито техните протежета имат шанс в съвременния свят на всеобща и бърза информираност. Маските им на борци на демокрация винаги падат, когато тяхната “правота” се окаже фалшива. И зад тях се появят олигархичните им лица.


Иван Тропанкев, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар