Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2015 г.

Европарламентът свали всички обвинения срещу Едуард Сноудън

Евродепутатите обявиха Сноудън за "защитник на човешките права"
 
Европейският парламент свали всички обвинения срещу бившия американски агент Едуард Сноудън. В същото време стана ясно, че Брюксел и Вашингтон са "на ръка разстояние" от ново споразумение за трансфер на лични данни.

След оспорвани резултати на гласуването в Страсбург, депутатите завиха, че на Сноудън трябва да бъде предоставена подкрепа като на един "защитник на човешките права". 


Изявлението бе приветствано като "шанс да се продължи напред" от самия активист, който се намира в Русия. Той бе принуден да избяга в Москва, след като разкри секретната програма за глобално наблюдение на американската Агенция за национална сигурност. Въпреки решението, Сноудън няма да може да напусне Русия.

Според изявлението на Европейския парламент вотът е минал с гласовете само на четирима депутати, като 285 са подкрепили свалянето на обвиненията, а 281 са гласували против.

В същото време стана ясно, че ЕС и САЩ са "на ръка разстояние" от ново споразумение за трансфер на лични данни. Новината идва лично от американския министър на търговията Пени Прицкер, съобщава Dnes.bg.

Споразумението ще се нарича Safe Harbour – 2. Първият вариант бе отменен от Европейския съд. Той позволяваше обмена на лична информация между европейските и американските фирми, но Съдът на ЕС прецени, че действието ѝ противоречи на правилата, според които данните на европейци не бива да се изпращат в държави с по-ниска степен на защита.


Няма коментари:

Публикуване на коментар