Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2015 г.

Рокът не е мъртъв и турнето на "Легендите” го потвърждава

Константин Марков: Бяхме искрени и почтени към феновете, затова успяхме

"Легендите" отново поемат на път. Супербандата в състав Йордан Караджов от "Сигнал", Константин Марков и Стенли от "Тангра", Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от D2 и Любо Киров ще обиколи 4 български града и ща зарадва публиката със запомнящи се концерти. На 3 ноември музикантите ще са в Пловдив, на 6-и в Габрово, на 14-и в София, а на 10 декември - в Русе.

Билетите за грандиозните шоута, които ще представят 40-годишната история на българската рок музика, буквално се разграбват, след като през септември "Легендите” вдигнаха на крака препълнените летни театри във Варна и Бургас. Там музикантите представиха за първи път съвременния си спектакъл с над 20 емблематични песни, останали в историята на българската рок музика и в сърцата на меломаните. Сред тях са „След десет години“, „Пак ще се прегърнем”, „Оловният войник“, „Жулиета”, „Да те жадувам“, „Ледено момиче“, „100 години”, „Има ли цветя“ и много други. Любимата музика на поколения българи достига до всички с подкрепата на Първа инвестиционна банка (Fibank).

Парчетата ще звучат в оригинален аранжимент, но показват артистите в различна светлина – Данчо Караджов изпълнява песни на ФСБ и "Тангра", Стенли с оригинален прочит на репертоара на D2, Любо Киров - в ролята на барабанист и певец, плюс брилянтните китарни партии на Митко Кърнев.

Евъргрийните са и визуално представени чрез специална мултимедия, която допълнително помага на публиката да се потопи в духа на времето на любимите й песни.

Константин Марков: Бяхме искрени и почтени към феновете, затова успяхме

Константин Марков е сред създателите и вдъхновителите на легендарната група "Тангра", а много от парчетата на бандата са безспорни хитове и до днес. И въпреки че рокаджиите вече от 25 години не са заедно, Косьо не се е отказал от идеята да създаде перфектната банда. Успява да го постигне с "Легендите". "Времето е ключовият фактор. Когато една група и песен устоят на неговото изпитание и намерят своето място в сърцата на хората, нищо друго няма значение..." - споделя той.

- Косьо, в "Легендите" се събирате на една сцена 4 поколения БГ музиканти. Лесно ли се работи с по-младите рокаджии?

- Най-малкото е по-предизвикателно. Те имат различно отношение и подход, което прави нещата интересни. В "Легендите" това са Митко Кърнев и Любо Киров, които имат много професионално отношение към работата си.

- Какво свириш, когато останеш сам в студиото, кои са любимите парчета, с които "разгряваш"?

- Трудно ми е да посоча едно или две. Когато съм сам в студиото, слушам много музика от всякакви стилове - от модерен алтернативен рок, през индъстриал, чил аут и EDM, до класическа и модерна симфонична музика.

- Като дългогодишен директор на радио "Тангра" смяташ ли, че в родния ефир трябва да има повече българска музика? Кога най-после това ще се регулира със закон?

- Това е много дълга и важна тема. Естествено, че трябва да има повече българска музика. Истинският проблем е, че тя трябва да е повече и по-качествена, за да може да отговаря на форматите и стиловете на различните медии, които биха я излъчвали. Моето впечатление е, че у нас именно чрез медиите се създадоха някакви местни, бих ги нарекъл провинциални, представи за това какво е добро и интересно и всички се втурнаха да го копират. В повечето песни няма послание, а някакви подредени думи, които не казват нищо. В същия момент има и много нови, млади български изпълнители, които притежават качества и определено заслужават внимание. Въпросът е да им се помогне да намерят себе си и вярната посока...
 

Именно затова на нашия концерт в Пловдив на 3 ноември сме поканили да свирят преди нас Panic Station - най-добрата група от конкурса за ученическа банда "Голямо междучасие 2015". Както вече казах, може и трябва да се говори много за това и решението да не е принудително чрез закон, а най-вече чрез създаването на нови истински български хитове, които да се запомнят и пеят от хората след много години.

- Кои са "Легендите" във вашата банда?

- Легенди са песните и легендарните истории, които ние разказваме чрез тях за времената, през които те бяха създавани. Някои от тези парчета имат повече от 35-годишна история, издържали са изпитанията на няколко десетилетия и все още се помнят и пеят от хора от няколко поколения. На нашите концерти ние ги представяме по нов, различен начин, което ги прави интересни и за доста по-млади.

- Преди години някои музиканти обявиха рока за мъртъв. Вие обаче го възраждате на родна сцена. Има ли публика за подобен род музика?

- Не знам за кои "експерти" става дума. В световен план най-големите концерти, които пълнят огромни зали и стадиони, продължават да са на нови и стари рок банди. У нас турнето и успехът на "Легендите" също го потвърждават. Елате на концертите ни или вижте многобройните видеа, заснети "на живо" и публикувани интернет.

- От създаването на емблематичната банда "Тангра" досега минаха доста години. Как се промени бизнесът в наши дни? Микрофоните и колоните станаха по-добри, но има ли го още бунтарския дух на музиката?

- Наистина минаха доста години от създаването на "Тангра" и много неща се промениха, но дори и след толкова време хората ни помнят. Често ми задават въпроса на какво се дължи яркият успех на "Тангра"? Моят отговор е, че ние бяхме група добри музиканти, които твърдо вярваха в това, което правят, и това ни даваше силата да убеждаваме. Носехме нещо ново, свежо и оригинално. Бяхме себе си, не се правехме на това, което не сме, и бяхме много искрени и почтени към нашите фенове. Останалото е история.






"Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар