Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2015 г.

Битият – бит. Бюлетините преброени, рапорт даден, рапорт - приет

За политическата класа е по-удобно да отврати повечето хора от политиката и да си „работи“ с контролирани маси електорат...

БСП поиска касиране на изборите в София. Нормално. И аз да бях ял такъв бой, и аз щях да искам. Поражението е пълно. 

В София БСП ще има само 7 съветници. А и в останалата част на България положението не е по-добро. Както върви, след балотажа в неделя БСП няма да има кмет на областен град. Или най-много един.

Разбира се, касиране няма да има. Както се казва – битият – бит.

Но това, че не съчувстваме на БСП, не значи, че изборите са били прекрасни. Масово в цяла България са натъкмявани данните, за да излязат т.нар. контроли. Броят на гласувалите избиратели често не съвпада с броя на намерените в урната бюлетини. На много места преференциите изобщо не са броени.

И накрая – резултатите в София бяха обявени след изтичане на законния 48-часов срок.

Половин България не се интересува от избори и не гласува. Тази половина по идея смята, че изборите са измама. Сега и много голяма част от другата половина ще мисли същото. А пък клетниците, които бяха държани две денонощия в „Арена Армеец“, сигурно никога през живота си няма да се пишат в комисия. А вероятно няма и да гласуват.

Не знам дали целият този хаос беше сътворен нарочно. Иска ми се да не е.
 

Но резултатът е налице. Хората като цяло не вярват, че кметовете им и общинските им съветници са избрани честно. Така не може да се управлява ефикасно, независимо кой с колко процента е взел властта.

За капак политиците си прехвърлят отговорността. Кодексът на Мая бил виновен. Ама същите, дето обвиняват Мая, я избраха за омбудсманка. Значи за калпава работа – висок пост.

Точно като при Тодор Живков.

Вероятно за политическата класа е по-удобно да отврати повечето хора от политиката и да си „работи“ с контролирани маси електорат.

Но е късогледо.

И не е точно демокрация.



Георги Даскалов, Ekipnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар