Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2015 г.

Иво Христов: Длъжни сме да пишем това, което много хора не смеят да кажат

„В официалната пропаганда евроатлантизмът измести комунизма.“
 
„Ние журналистите сме длъжни да напишем това, което много хора си мислят, но не смеят да кажат на глас. Това с особена сила важи по отношение на темата за Русия“, каза Иво Христов, един от панелистите в дискусията „Присъствието на Русия в българските медии“, организирана от „Руски дневник“ в София. 

Според него „В официалната пропаганда евроатлантизмът измести комунизма.“

Явор Дачков, който също бе сред лекторите на събитието, подчерта, че „хората трябва да скъсат с представите си за Русия от съветските времена. Съвременната Русия е много повече от нашите представи и ние само ще спечелим, ако я опознаем в цялото й разнообразие – културно, социално и икономическо.“

„Като партньори на държавния вестник на Русия „Российская газета“ ние ще направим това, което правят всички други партньори на проекта от останалите 28 държави – показваме още една гледна точка към процесите, които се случват в икономиката и политиката в този все по-многополюсен свят, в който Русия е основен играч“, каза Даниела Малинова, представител на проекта RBTH за България.

„Русия е една от темите, които постоянно се опитват да ни накарат да мислим, че светът е черно-бял. Има про и анти. Аз искам да знам за Русия, а не да я обичам или мразя“, допълни главният редактор и ръководител на изданието Дея Йорданова.

В събитието участваха представители на 17 медии, като специално внимание бе отделено на представителите на регионалните издания. Бяха обсъдени договори за медийни партньорства за безвъзмездно публикуване на материали от сайта на „Руски дневник“ във водещи регионални и централни издания.

„Руски дневник“ е част от международния мултимедиен проект Russia Beyond the Headlines, чието начало е поставено от „Российская газета“ през 2007 година. Сайтът публикува новини, анализи, мнения и коментари по широк набор от теми – политика, култура, бизнес, наука и обществен живот в Русия – в 27 държави на 16 езика. 


Сред международните партньори на проекта са авторитетни издания като The Wall Street Journal, Le Soir, El Pais, The Daily Telegraph и други.

Българското издание стартира през май тази година.

Момент от срещата

 Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар