Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2015 г.

Ма вий не сте модерни

Както живеем в този век, няма да е сензация, ако следващ въобще няма

Да обявим ли с референдум колонизаторска война на Марс, за да пием вода от новооткритите им извори. 


Техническите подробности нямат значение – живеем в 21. век и не може да не може. Ще вземем принципно значение, а после друг ще мисли как да стане тази работа и може ли въобще да стане. Не може да не може, не може да не го измислят – нали живеем в 21 век, в който няма невъзможни неща. В който изчезнаха даже неприличните неща и всичко е позволено, стига да отговаря на стандартите за модерност.

Да пием ли марсианска вода – освен битовизма на детайлите възможният ефект също няма значение. Никой не го е изследвал сериозно, никой не го прогнозирал поне малко научно - първо ще пием, после ще се изследваме какво чувстваме. Може да ни докара еуфория, но може и инфарктен махмурлук. За махмурлука обаче сега не му е времето да мислим как ще го лекуваме. Дайте да пием на сляпо, пък ще видим дали ще повръщаме.

Както пихме наред през последния ни четвърт век – пихме емоционално и до ослепяване, но оправяхме крачката и вървяхме в крак с модерното време. Вървяхме и въобще не задълбавахме в какво ще се превърнат всичките ни големи исторически решения само след пет или десет години.

Днес ви питаха дали да гласувате електронно и да бъдете модерни, докато вие се питате къде ви е армията. Тя, разбира се, марширува с новото време и членува в един модерен алианс. Който може и да е върхът на модерността, но влизайки в него, армията ни стана точно обратното на модерна, дали не стана и обратното на армия. Не е ясно как ще преживяваме през 21 век без армия, но нали живеем в този век – това ни стига и сме благодарни на историческия си късмет.

Живеем в 21 век, моля ви се, не се излагайте - през този век това ще е мантрата на века. С нея и вече без баналния секс, без дори половин чифт цици може да бъде продадено всичко – и отказ от армия, и електронно гласуване, и живот на Марс. Бъдете модерни или смърт. А за планетяните от „Планета” нека си остане Джена или смърт (поздравете ги за концерта с цялото остроумие на интелектуалното си превъзходство – драснете нещо на стената им, иначе как да разберат за новите тенденции в саркастичната мода).

Живеем в 21 век и със сигурност няма да доживеем до следващия. Но както живеем в този, няма да е сензация, ако следващ въобще няма. Или ако има, той няма да има нищо общо с базовия морал на всички предишни. На кого му пука въобще за стария морал, когато новият се кове във Фейсбук. Имаме перманентна мускулна треска на пръстите от раздаване на морално правосъдие през смартфон, а не можем да гласуваме електронно – ма много ви се моля, в кой век живеем, как е възможно да сме толкова изостанали.

Кой иска да го третират за изостанал, кой иска да го мислят за прост, кой въобще иска да бъде българин. Българите по презумпция са изостанали простаци, а другите – ех, другите хора в белите държави какви културни хора са и какъв живот си живеят. Българинът не може да се мери с тях, българинът по подразбиране не може да даде нищо на света и по цивилизационно задължение трябва да върви след света – след оня свят, който има имиджа на модерен. Няма два свята или ако има – немодерният е излишен.

Живеем в 21 век, чиито постижения са безспорни и не подлежат на съмнение. Простаците не го разбират, но те затова са простаци. Простаците трябва да бъдат елиминирани, за да не пречат на прогреса. Физически няма как, но психологически може да им се въздейства. Интелектуално не могат да бъдат пречупени, но може да им бъде натяквана вина и вменяван срам с повод и без повод – заради ксенофобията им към бежанците, заради рационалната им скептичност към ирационалната мъгла на електронния вот, заради раздразнението им към гей парадите, заради всяка една критичност към обществените стоки с етикет „Произведено през 21 век”.

Как да се живее с такива простаци, които те дърпат само назад. Та те все още содомията я наричат содомия, а в белите държави е уредено дори съжителството на семейни начала между човека и овцата, помислено е чак за родителските права при раздяла поради несходство в характерите. Има още много време да пасем овцете, докато ги стигнем тези държави.

Срам да те хване от такъв народ, бойкотиращ славния живот в 21 век - златния век на човешкия интелект, за който няма нищо невъзможно. Преди този век живот не е имало или ако е имало – живели са го някакви немодерни шимпанзета. 


Сега на нас ни се пада да наваксаме за мизерното време на един човешки живот всички хилядолетни пропуски на шимпанзетата. На нас ни се пада да преяждаме с глобални полуфабрикати, докато се подуем и сфинктерите ни предадат. Ще се тъпчем безразборно с модерност само и само да не ни помислят за прости. 

По-добре световни роби на мантрата за 21-и век, отколкото прости и изостанали българи.
На кого му пука въобще за стария морал, когато новият се кове във Фейсбук

Калин Руменов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар