Зима

Зима
Пролет

20 октомври 2015 г.

Марин льо Пен се изправя пред съда

Обвиненията са за "подстрекаване към дискриминация, насилие или омраза към група хора заради верската им принадлежност"
 
Лидерката на френския крайнодесен Национален фронт (НФ) Марин льо Пен ще се яви пред съда в Лион за подстрекаване към дискриминация и омраза, по-малко от два месеца преди регионалните избори, в които тя може да оглави област в Северна Франция, предаде Франс прес.

Льо Пен е на съд за "подстрекаване към дискриминация, насилие или омраза към група хора заради верската им принадлежност". Наказанието по тези обвинения може да стигне до една година затвор и 45 000 евро глоба.

Марин льо Пен ще трябва да дава обяснения за свое изказване от 2010 г., когато водеше кампания за лидер на НФ след баща си Жан-Мари льо Пен, историческия водач на френската крайна десница.

На публична среща с активисти в Лион тя сравни "уличните молитви" на мюсюлмани, които нямат достатъчно джамии във Франция, с нацистката окупация на страната между 1940 г. и 1944 г.

"Съжалявам, но за тези, които много обичат да говорят за Втората световна война, ако ще говорим за окупация, това си е окупация на територията", заяви тя под аплодисментите на присъстващите.

"Това е окупация на части от територията, на квартали, където се прилага религиозният закон. Вярно, няма танкове и войници, но това си е окупация и тя тежи на жителите", заяви Марин льо Пен за мюсюлманските улични молитви.

Изказването й предизвика бурни реакции в политическата класа и сдруженията за борба с расизма. Тя бе разследвана за подстрекаване към расова омраза, но на делото не бе дадено ход през 2011 г., преди друг магистрат да задвижи отново процедурата. Европейският парламент гласува през 2013 г. отмяната на парламентарния й имунитет.

Марин льо Пен, която е адвокат по образование, неотдавна заяви, че ще се яви на днешното гледане на делото и увери, че "няма да пропусне такава възможност". Тя заяви, че ще се възползва от делото, за да осъди фундаментализма.


Няма коментари:

Публикуване на коментар