Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2015 г.

Крайният квартал – тъжната демагогия на изборите

Крайният квартал – любимото място на хиляди политици, което съществува някъде там в мислите им... но само по избори. 


При това само при местен вот. 

Но крайният квартал съществува! Има го във всеки град – малък, общински или областен. За жителите му той съществува всеки ден, за бизнесът никакъв го няма, а за политиците... за тях той е любима тема, но само за един месец. При това на 4 години.

Броени дни преди изборите всеки се упражнява в говорене върху крайния квартал. А той милият стои някъде в края на града, затънал в дупки, в прах, често в кал и боклуци. Без осветление, без нормална детска площадка, без перспектива, без нормален градски транспорт. Но с бездомни кучета и обърнати кошове за боклук. А жителите му направо ги е срам, че живеят в него! 


Но спокойно, по-важното е, че всеки е готов да го оправи, да го промени. Кметът с мерак за нов мандат – да, той точно в този мандат е изготвил план за чаканата с десетилетия промяна. И ще я направи (а дано, ама...), вие само му повярвайте пред урните!

Опозицията пък е в свои води в крайните квартали – там така и така нищо не се е правило, значи е идеалното място, в което да се прокламира промяната. И разбира се да се обещава, да се обещава. Защо пък да не се обещава, то така или иначе хората там цял живот живеят с обещания. Този квартал все ще се оправи някой ден. След като центърът на града промени 5 пъти своя облик, все някога и на крайният квартал ще му дойде времето! Може би?

Но драги съгражданино от крайния квартал, по-вероятно това няма да стане и в следващите 4 години, не се надявай напразно! Това място от твоя град отдавна служи само за упражнение в обещания. Защото е на края на града и е много по-важно бъдещите избиратели да видят за пореден път ремонтираните плочки на центъра, новата улица, която води до него, едно шадраванче, едно фонтанче... Едни неща видими. 


А кой ще види изобщо твоя квартал, до който не може и да се стигне от дупки? В който може би няма дори нормална канализация, а замръкването там е много повече от неприятно преживяване. Да, крайният квартал се превръща в най-важното място от града! Но само за 1 месец. И то само на приказки!

И след като така или иначе няма да направите нищо за крайния квартал, господа бъдещи кметове и общински съветници, поне не обещавайте. Защото вие знаете най-добре, че изборите се печелят с добра реклама и показни действия – там, където могат всички да ги видят. А в крайния квартал тези неща ще ги видят малко хора, доста малко за нуждите на вашата бъдеща кампания след 4 години. 


Така че и този път ще пропуснете крайния квартал в своето управление, това се знае. Е, за жителите му все пак може да има някоя запълнена дупка няколко месеца преди следващите местни избори. Но дотогава те да си знаят - крайният квартал отдавна се превърна в тъжната демагогия на изборите. И е важен само тогава! 

А хората там – тях просто кучета ги яли.

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар