Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2015 г.

Всичко, което трябва да знаете преди изборите

Подбрана колекция на "Капитал" от най-важното преди вота в неделя

В последните седмици се постарахме да ви информираме за всичко важно около местните избори в неделя. 


Сега остана само едно - да помислите добре и да пуснете своя информиран вот в неделя.

Ако все още ви е останал някой неизяснен въпрос обаче, вероятно отговорът му се крие някъде тук:

За какво точно гласуваме? Колко бюлетини има, как изглеждат и какво да правя с тях?
 

Вероятно ще ви се наложи да използвате между три и пет бюлетини, но гласуването не е толкова сложно, колкото звучи. В "Капитал" обаче смятаме, че е особено важно да гласувате с "да" на референдума за електронното гласуване, а защо - може да разберете от специалния ни дебат.

В чужбина съм и не ми се занимава с избори.
Референдумът за електронно гласуване е от огромно значение за общността на българите в чужбина, а и има над 300 избирателни секции по цял свят, където можеш да упражниш своя глас.

Как изглеждат прогнозите преди изборите?
 

Изненадващо, 2015г ще се запомни с мълчанието на социолозите. Като изключим едно изследване на "Алфа рисърч", което разкри не толкова добри новини за предизборната кампания. Ние все пак бяхме любопитни за мнението на читатели за най-големите проблеми на София, както и за това за кого ще гласуват.

Защо изобщо трябва да гласувам?
 

Преди две седмици разказахме например за управлението на София - градът се развива, но без много въображение, а и не прекомерно бързо. В детайли разгледахме и доседашното управление на столицата през очите на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, както и велоалеите, транспортът, околната среда, детските градини, финансите и администрацията. Правилото за всяка община в страната е едно и също - винаги може и трябва да искаме повече от политиците.

За кого да гласувам според вас?
 

Уважаваме правото на всеки сам да направи информиран избор. Преди време обаче вицепремиерът Томислав Дончев ни сподели алтернативната си гледна точка за различните породи кметове  - класици, хиперактивни, тарикати, дървени философи, и, доколкото такива съществуват, "идеалните", както и кой от тях да изберем.

Какво ще променя с моя глас?
 

Ето как изглежда разпределението на силите в страната в момента и за / срещу какво може да се борите. 

Защо да гласувам, като всички са бандити?
 

Това надали е вярно. Но можем да кажем, че има 12 настоящи кметове и кандидати, срещу които вървят прокурорски проверки.

В каква форма са партиите напоследък?
 

Опитахме се да погледнем зад предизборните кулиси на Реформаторския блок и говорихме обстойно с Радан Кънев, разгледахме някои предизборни практики на ГЕРБ, потърсихме по-малките алтернативи в ляво в София, както и конкурентите им ДЕОС и Зелените.

А какво ми предлагат кандидатите по същество?
 

Постарахме се да потърсим мнението за кандидатите за кметове в София, Пловдив и Варна. На няколко пъти (предимно в Пловдив и Русе) обаче чухме, че някой не иска да отговори на нашите въпроси, защото не си е платил предварително и няма договор с нас, което изобщо, ама изобщо не е хубаво.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар