Зима

Зима
Пролет

5 октомври 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (28 септември – 2 октомври)

Понеделник, 28 септември

На Марс има вода, ликува НАСА, течаща вода. Малко солена, ама вода. Барабар с НАСА ликуват и българските медии. Водата на Марс първа новина в централната емисия на БНТ. И какво толкова ни засяга нас тая вода? Половината народ мрази водата за пиене, другата половина за миене. Да не споменаваме колко от нас пък изпитват двойна омраза… Това не съм го измислил аз, а Иречек. Той така рекъл за двамата Петковци – Славейков и Каравелов. Но и днес си е напълно валидно. Намерете алкохол, па се похвалете. Всъщност, те намериха. През 2005 г. намериха една комета “Темпъл” 1, пълна с алкохол. И вместо да я докарат накъде нас, те я взривиха. Тъпанари! Намерили вода и смятат, че непременно трябва да има живот край нея! Животът трябва да се търси около алкохол, бе, алоу! На село срещу хоремага имаше чешма. 99% от селяните заобикаляха чешмата и влизаха в хоремага. Хоремаг, за младите да кажа, е съкращение по руски тертип от ХОтел-РЕсторант-МАГазин, но иначе си беше обикновена кръчма.

Руският политолог и шеф на комисията по образование в Думата Вячеслав Никонов рекъл, че със съобщението си за водата на Марс американците искали да прецакат изказването на Путин пред Генералната асамблея на ООН. Не е изключено. Даже допускам, че и лунното затъмнение беше със същата цел. Но водата на Марс със сигурност. И прецака не само изказването на Путин, ами и това на Обама. Американският режисьор Ридли Скот твърди, че знаел от няколко месеца за водата на Марс. Научил го когато правел консултации в НАСА  във връзка с новия си филм "Марсианецът". Между другото, в тоя филм главният герой (Мат Деймън) бяга от жена си чак на Марс. И прави някои открития. Те повечето открития точно така са станали. Най-хубавите си работи Русо е написал, докато се е крил на тавана от свадливата си жена. Ами Фаренхайт? Той години се криел в работилницата си. И когато открил живачния термометър, първо на жена си се похвалил. Пък тя му рекла: „Това яде ли се?! Заври си го тогава отзад!” И той я послушал и така открил истинското предназначение на откритието си. Някои, като Мартин Захариев,  твърдят, че съветът за завирането дошъл от Академията на науките. Но не са прави.

Чудех се каква ли провокация ще измисли тая година ДПС, за да разядоса българите, което на свой ред да сплоти турския електорат. Изненадаха ме. Никога нямаше да се сетя за такъв ход. Да вземат песента за Райна Княгиня и да я преправят по турски. И в Исперих Лютвито и другите аги я слушаха, пляскаха и викаха „Аферим, ашколсун…” Ей тонинко (показвам си кутрето) не се съмнявам, че е съзнателна провокация. Старо куче нови работи не научава. Пък и що да научава, след като и старите вършат работа.

Не знам дали депесарите имат принос за избягването на етнически конфликт, но със сигурност много се стараят да не изгасне съвсем. Щото изгасват и те с него. Етнокорпорацията генерира етнонапрежение и от него се храни.

Проф. Марианка вика, че в случая с тази песен ставало дума за  „мигриращи музикални мотиви”. Пуста гьостерица… Пък от предизборния щаб на ДПС заявиха: "Няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него…”

О, Шипка! Нашите отгоре…, нашите отдолу…

В Швеция въвеждат 6-часов работен ден в почти всички предприятия на страната. Досега и те работеха като нас – по 8 часа. По-точно работното им време беше като у нас. Доводът за това решение е, че ако хората работят по-малко ще могат по-добре да съвместят личния живот и работата.

Качеството на живота, учеше незабравимият Карл Маркс, е в пряка връзка със свободното време. Единствено шведите разбраха и приложиха Маркс правилно. Само в Швеция има истински социализъм. И донякъде в БНТ.

Тия работи с бюджета на времето са много сложни. Толкова години вече се чудя и все не мога да разбера как така никога не ми остава свободно време. Работа винаги ми остава, а време не…

Ей, Стоичков верно е голям българин. От кръста надолу. Бил гост на приема, даден от Плевнелиев и Митов в българското консулство в Ню Йорк. И там някой, не става ясно кой, го разядосал. И той си излял гнева в Инстаграм. Написаното е с българската азбука, но буквите не всеки път са подредени както сме свикнали: "Намери се такъв нехрани маико да ме критекува по точен да бъда една мърша които неспря да млящи и вуни цяла вечер. него допуснах до мен със правото си…"

България над всичко, да живей Стоичков!

Звучи малко на индобългарски. Но какво пък толкова. Ако „Дума” могат да напишат „станЬОлена обвивка” и то в един много претенциозен текст срещу инициативата "Музейко", що да връзваме кусур на Стоичков.

Вторник, 29 септември

По искане на OFFNews от МС дали справка, че новият участък от оградата с Турция ще струва 48 млн. лв. Договорите са сключени без обявяване на обществена поръчка. Щото са спешни, не за друго. Хората не могат да чакат.  И от оная страна на границата, и от тая… През май Велизар Енчев обвини правителството, че строи ограда, която е 4 пъти по-скъпа от оградата на „лошия Орешарски”. Румяна Бъчварова обаче контрира, че това е лъжа. И сега като гледам наистина е лъжа. Само 2.5 пъти по-скъпа е, а не четири! Сегашните 80 км. ще струват по 600 хил. лв. на километър. А при Орешарски излезе по 250 хил. лв. При това нали не си мислите, че и тогава не се е откраднало? Дето се вика, само Слънцето свети без рушвети.

Днес е ден на преводачите. Можеше да им бие баре една телеграма. Немаше да му падне варакът. Толкова са му заслужили на него, колкото на никой друг политик.

Ето как изглежда, когато няма преводач до него…


Ало, пенсиите! Чета, че учени от университета в Уайоминг в САЩ установили, че високото съдържание на сол в храната може да забави началото на пубертета. Демек, забавя  съзряването. От което стигам до извода, че може да забави и презряването. Логично е, не ли? Не знам, просто ми хрумна, че може да опитате.

Сряда, 30 септември

Чета в един сайт, че Тошо Тошев щял да прави партия и да издигне вицето Марга Попова за държавна глава. Малария Велева вече подгрявала публиката с изказвания, че не бивало да се изключва ролята ѝ в бъдещите президентски избори. Всичко било готово, само пари трябвало да се намерят. Бас слагам, че ако Тошев и Малария направят партия, Блъсков и син също ще направят. Няма да останат по-назад. За Бозукова и Венелина не се наемам да прогнозирам. При тях все още има силен послевкус от Борисов, ако ме разбирате... Чувства имат. Но Юли Москов сигурно ще направи. Той няма чувства към никого. Москов е като Англия.

Меня зовут Аня! Тридцать лет я делала мужчинам маникюр.

А вчера узнала, что это не маникюр.

Може да замените маникюр с журналистика и смисълът ще се запази…

Както и да е. Но не мисля, че Марга ще се справи по-добре от Плевнелиев. А той удивително не се справя. В някакъв сайт прочетох, че много се натискал да говори в ООН. Обаче му отказали. Рекли му: Нали преди вас ще говори президентът Обама. Той ще ги каже тия работи. И са били прави. Поне това, което каза Плевнелиев по моя телевизор, беше абсолютно същото, което каза Обама. Само дето Обама каза, че Асад е убил 250 000 сирийци, а Плевнелиев каза стотици хиляди. Вероятно не е могъл да запомни числото…

Михаил Миков рекъл в Плевен: „Живеем във времена, в които има много политически субекти, претендиращи за доверието на хората, и често заблуждаващи ни за тяхната последователност. Ние бяхме последователни“.

Не можем да възразим. Червените бяха напълно последователни. Няма да изброяваме в какво. Стига ви да знаете, че бяха и ще останат последователни. Останалото си е проблем на последователите им.

В една умна книга за Сюлейман Великолепни се казваше, че човек не направи ли нещо значимо до 40-тата си година, нема и да направи. Това е крайният срок. Точно на тази възраст Мохамед е станал пророк. За малко е било да не стане… Точно на 40-я си рожден ден Радан постави на Борисов въпроса регъл. Местните избори сега и президентските догодина, вика,  ще бъдат решаващи за това дали Борисов иска да прави реформи с РБ, или търговски мнозинства в центъра с ДПС и АБВ. И директно обвини Цветанов, че играе заедно с медиите на Пеефски в черния пиар срещу реформаторите. "Опорните точки на Цветанов са същите като тези на медиите на  Пеефски. Вижда се общ стил на говорене…”

Според „24 часа” тази атака на Радан много смутила „великолепната седморка” – реформаторските министри в кабинета, които учудващо добре си общували с Борисов. Даже по-добре, отколкото с Радан. И дават за пример SMS, който Ненчев изпратил на Борисов: "Г-н премиер, сърдечно благодаря за приемането на програмата днес! Давате голям шанс за българската армия! Вашият принос ще бъде високо оценен! Н. Ненчев"

Така трябва. Човек като изпитва чувства, не бива да ги потиска. Един от най-големите недостатъци в националния ни характер е, че винаги потискаме чувствата си, особено чувството  на благодарност. Някак се срамуваме да го изразим. А Ненчев не се срамува.

Но не всички оценяват премиера по достойнство. Димитри Иванов например такива ги е написал, че чак ми е неудобно да ви ги сведа. Но какво пък, само цитирам: „Лазенето пред "големите началници" е присъщо на "куче, ама наше". Пуделът Тони Блеър, помиярът ББ - сегашният ни премиер Бойко Борисов. Той знае, че в ЦРУ знаят за тъмното му минало, когато размахваше бухалка със сикаджиите и масажираше ушите на Тодор Живков (справка - виж докладите на US посолството в София). Ако българите не преизберат ББ, САЩ ще ни сложат още по-нищожен помияр, което прави "демократичните" избори безпредметни…”

Димитри е на възраст, когато може да си позволи всичко. Както казваше един от героите на Селин, „Не забравяйте, че съм възрастен Фердинан, мога да си позволя лукса да пикая на бъдещето. Позволено ми е.” А ние, макар и да не сме първа младост, все още трябва да пикаем на определените за това места. И да се оглеждаме поне от малко-малко. Трябва да се гризка бе, братя, не ли? Както каза д-р Михайлов веднъж, „гладът е сложно психосоматично състояние”. То не е само на корема да ти е зле, а и на мозъка.

Обаче мъничко съм смутен от възхвалата на Хитлер и противопоставянето му на големия демократ и хуманист Меркел. Преодолял невиждана инфлация, дал хляб и работа на германците, направил им аутобани и народния автомобил "Фолксваген", а Меркел отвори вратите на Европа за исляма, който е религия завоевател… „Хитлер - лебенсраум, експлозия, Меркел - имплозия.” Почти съм на ръба да си помисля, че му е мъка, дето не е сега Хитлер да отвори за бежанците вратите на Дахау (200 хил.), Бухенвалд (260 хил.), Захсенхаузен (150 хил.) и да реши проблема за година-две…

Ще ми се да вярвам, че това не е свързано с генералната линия на уважавания в. „Сега”. Защото тия дни собственикът Сашо Дончев написа едно обръщение до членовете на БСК, в което могат да се срещнат и такива мисли: „Още в IV век преди новата ера Сократ е предупреждавал, че най-лошата от всички възможни форми на съществуване на държавата е демокрацията. Но най-вероятно и той не е предполагал, че тази форма може да бъде реализирана по този толкова циничен начин, наречен "социална" държава.”

Четвъртък, 1 октомври

Чета, че д-р Дерек Фредерик, доцент по психология в Chapman University, изследвал над 60 000 души с хетеросексуална ориентация и открил, че високите мъже имат средно между една и три сексуални партньорки повече, отколкото ниските. И заключава, че ръстът бил важен фактор на "пазара на чифтосване".

Малий… Представяте ли си Любо Ганев?! Вероятно никога не остава тек, все е чифт. Обаче Волен Сидеров не си представяте, нали? Да ходиш със 7 см. токове, и въпреки това важните работи да се случват високо  над главата ти… Дето казваше Стивън Хокинг, това е физиологично предизвикан гений. Не му е оставен друг шанс. Пепа Витанова ли, друг ли, забравил съм, разправяше, че бившата му Капка нямала никакъв проблем да намига над главата му на други обекти и субекти.

Не знам, но да си нисък, или компактен, както е коректният израз, си има и предимства. Един нано любовник може да се концентрира върху една точка. А не като високите да мисли и за горе, и за долу... Освен това ниските са далеч по-гъвкави и повратливи. Забелязахте ли как без всякакво усилие Сидеров се обърна и от противник на промените в конституцията стана техен защитник. Аз едва забелязах.

Във връзка със скандала за кой уши байрака, Каракачанов поканил Лютви Местан на дискусия за българската история. Щото Местан се изхвърли като такова на сух пясък, че не признавал друг за по-голям патриот от него. И Каракачанов иска да го изпита. Обаче агата му отговорил в една диатриба, лично от него написана: „Бихме участвали в дебата с него, ако той успее да се ограмоти за правоговора и правописа на думата „мултикултурализъм”, която, пак според него, е „мултикултуризъм”. Агата използва случая да го донади и на Димитър Байрактаров от ПФ, който рекъл нещо за „дефицит на липса на недостиг”.

Пак уших българите…

Много се дразня, когато разни леваци превъзнасят празнодумеца Местан като голям  оратор. А и той така се изживява. Това, което Местан прави, е кючек с езика. Ако не сте склонни да ни повярвате, ето какво каза полани писателят Георги Данаилов: „Местан говори префърцунен български. Не е достатъчно чист и мъдър, но е по-добър от езика на други политици. Той иска да направи впечатление, но нека почете малко Захарий Стоянов.”

Префърцунен не, ами… Но всичко в този свят е въпрос на фон. И не е той виновен че на българския политически фон изглежда като Деместан. Извинете, Демостен. Турен до физкултурника Цецерон изпъква като… Няма да довърша това сравнение. Които са гледали мъжко прасе ще ме разберат.

Петък, 2 октомври

Ивайло Христов, актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ, вика: „Защо не кажат ясно - няма нужда от култура, и да затваряме всичко?!”

Да кажели ясно… По-ясно от това, да назначиш Вежди Рашидов за министър на културата, няма как да се каже. Гошо Тъпото ли да назначат, за да стане ясно. Не са сетили. След последната боя той май стана гербер…

Агенция Блумбърг съобщава, че здравните служби в САЩ трябва вече да прилагат международно разработени стандарти, наречени „Кодове ICD-10”. В тия кодове били описани 70 000 начина човек да се разболее или да умре - от ухапване от папагал до засмукване в реактивен двигател на самолет. Имало и такива причини за смърт, като „Проблеми в отношенията с роднини на съпруга/съпругата”, „Изгаряния, предизвикани от подпалени водни ски“ и т.н.

Или американците са много по-инвентивни от нас, или животът им е много по-сложен. Ние не можем да измислим 70 хил. повода и начина за умиране. Нашите са много по-малко. Но пък са много по-сигурни…

„Новинар”: „Безплатни мамологични прегледи през октомври”. Да предупредя да се внимава с безплатните прегледи. Случаят вероятно не е такъв, защото става дума за прегледи в Първа САГБАЛ „Св. София“. Но по принцип трябва да се внимава. Щото си спомням един случай в Хайредин през 2007 г. Един строителен техник прати факс до кмета, че идва да прави безплатен мамографски преглед на общинската администрация. И българин като чуе безплатно... Всички се наредиха да ги опипа. И явно останаха много доволни, щото му занесоха агнешко, яйца, козунаци... Маниаци всякакви и не е трудно да излъжат народа. Един народ, която е манияк на тема евтинко, еле па безплатно, лесно се лъже.

 
Тони Филипов, д-р  reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар