Зима

Зима
Пролет

6 октомври 2015 г.

Българските студенти – неграмотни и без обща култура

Грамотността на българите се е сринала през последните няколко години, алармират университетски преподаватели.
 
В ефира на Bulgaria ON AIR д-р Христо Христев и проф. Стилиян Йотов посочиха като причини от една страна лошата образователна система, а от друга - множеството висши учебни заведения в страната.

През миналата седмица група университетски преподаватели изпратиха писмо до президента, Министерския съвет и Народното събрание в началото на новата академична учебна година, обявявайки, че българските студенти са неграмотни, а немалка част от завършващите не притежават дори елементарни умения да четат и пишат с разбиране. Стана ясно и че в някои университети като ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" вече има и задължителни ограмотителни курсове за всички новоприети студенти.

"Налице е сериозен спад не само на базисна грамотност, но има все повече хора, които имат съществени пропуски в общата си култура и изключителни дефицити в подготовката си в основни области на хуманитарното си познание, което за нас е от огромно значение. Факт е, че има сериозен проблем в средното образование", обясни д-р Христо Христев.

Според експерта е скъсана връзката между образованието и нуждите на икономиката. Проблем е и големият брой висши учебни заведения в страната, което не създава конкуренцията между посредствените и по-умните ученици.

"Националната агенция по акредитация в крайна сметка функционира по един начин, по който легитимира все повече и повече висши учебни заведения. Единствената информация, която обществото преследваше, беше свързана с един пернишки университет и аз мога да ви кажа, че той продължава да функционира", коментира проф. Стилиян Йотов.

Основен проблем е, че парите, които получават университетите, са свързани само със заетите места, а не въз основа на критерии, които да подпомагат качественото образование и да примамват по-способните студенти, каза още той.

Д-р Христо Христев коментира и проблемите в частните училища.

"В редица специалности частните вузове се превръщат в едни обикновени печатници за дипломи и не се наблюдава реален процес на конкуренция.", обясни той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар