Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2015 г.

Всяка четвърта бюлетина за общински съветници била сгрешена

Преференцията масово объркала гласоподавателите, пренареди и листата в Пловдив

Всяка четвърта бюлетина за избиране на общински съветници в много от малките общини в страната е сбъркана. 


Това показват протоколите на ОИК, които на повечето места вече са обработени и публикувани на сайта на ЦИК.

Според резултата от преброяването в Хаджидимово, Блгоевградско, например от всички 6816 пуснати бюлетини за общинари 1677 са недействителни. Подобна е ситуацията и в намиращата се в същата област Якоруда, където 1560 гласоподаватели са се объркали на фона на всички 6120 души, дали своя вот за местен парламент. Още по-трагично е положението във Видинската община Бойница, където от 873 бюлетини за съветници са сбъркани 245. В Долни Чифлик, Варненско, пък 2464 души са сгафили при попълването на бюлетините за общинари при общо 9346 участвали. 


В съседната Аврен недействителните гласове за съветници са 1131 при 5452 общо подадени. Приблизително всеки четвърти жител на Сливенската община Котел също се е оплел при пускането на бюлетина за този вот, като
сгрешените са 2239 при 9941 общо.

Примерите от този дух валят от цялата страна, като масово грешките идват заради новата възможност за отбелязване на преференция за общинските съветници. Бюлетината за избиране на членове в местния парламент бе идентична с тази на вота за депутати миналата година, като даваше опция за разместване на съответната партийна листа. Тя съдържаше освен номерата на формациите в квадратчета вляво, и още едни номера вдясно, поставени в кръгчета, зад които се криеше името на всеки един от кандидатите за общински съветници. Очевидно наличието на две места на цифри е объркало избирателите, тъй като мнозинството от грешните бюлетини са в графата „празни или такива, за които не може да се установи вотът на избирателя“. Според закона, ако гласоподавател постави „Х“ или „V” само на кръгчето за преференция вдясно с мисълта, че така е гласувал за любимата партия, вотът му става невалиден. Затова, че кашата е предизвикана точно от преференцията, говори и в пъти по-малкият брой на невалидните бюлетини за избиране на кметове. Бланката за тях беше в същия добре познат за гласоподавателите модел – само с една редичка номера в средата с изписани от ляво и дясно формациите и имената на кандидат-кметовете.

По-малко грешки има все пак при избирането на общински съветници в областните центрове. Във Видин и Русе например невалидна е приблизително всяка осма бюлетина. В Стара Загора пък всеки девети гласоподавател се е объркал при посочването на членове в местния парламент, а в Пловдив – всеки десети. По-добре са се представили гласоподавателите във Варна, където от 126 774 пуснати бюлетини за общинари, грешните са 10 267. За София до редакционното приключване на броя протоколът на ОИК все още не бе публикуван заради хаоса със събирането на данните от СИК в „Арена Армеец“, пише "Монитор".

Наред с невалидните бюлетини, опцията за преференция отново ще доведе до феномена 15/15 на много места, макар и с по-малка сила.

Масово обаче хората, които са знаели какво да правят с възможността за отбелязване на предпочитание, са се възползвали от нея, става ясно още от протоколите на ОИК. Това ще доведе до сериозно пренареждане в местните парламенти според излъчените от самите избиратели фаворити за общинари. Вчера стана ясно и първото сигурно разместване на листа – поставеният на незавидното 24 място в листата на ГЕРБ в Пловдив Спас Гърневски е получил 478 предпочитания в своя полза. Така той се изкачва до трета позиция. Преди него с повече преференции са само водачът, който по закон взема и всички бюлетини без отбелязано предпочитание, както и поставеният под номер 3 в листата Костадин Димитров. Последният обаче носи късметлийския номер и на формацията в бюлетината и по всяка вероятност заради заблуда на избирателите е успял да събере 2724 преференции.


Няма коментари:

Публикуване на коментар