Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2015 г.

Двама евродепутати бяха наказани заради хитлеристки символи

Полякът Януш Корвин Микке и италианецът Джанлука Бунано ще платят по 3060 евро – десетдневната си надница

Двама евродепутати от крайната десница бяха изгонени от заседания на Европейския парламент и глобени за използване на нацистка символика. 

Санкциите, които били решени от ръководството на Европарламента снощи, бяха огласени при откриване на пленарното заседание в Страсбург тази сутрин.

Полякът Януш Корвин Микке и италианецът Джанлука Бунано ще платят по 3060 евро – десетдневната си надница, и са отстранени за 10 дни от участие в официални заседания на парламента за многобройни нарушения.

Бунано, който е избран от крайно дясната Северна лига, а в ЕП членува при Мари Льо Пен, е обидил германския канцлер Ангела Меркел. Той отишъл в пленарната зала в Страсбург с тениска, на която тя била изобразена като Адолф Хитлер и с надпис "Меркел се провали".

На следващия ден, докато Меркел и френският президент Франсоа Оланд говориха пред Европарламента за 25-годишнината от Берлинската стена, той си залепил хитлерови мустаци и направил нацистки поздрав с ръка. Италианецът и друг път се е появявал с маска на Меркел в Страсбург.

Той даже прекъсна речта на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер на 9 септември, когато той говори "За състоянието на Съюза" и с маската отиде да се ръкува с него. После Бунано каза пред медиите, че искал да обърне внимание, че Юнкер прави това, което Меркел му каже.

Нарушението на Корвин-Мике също е нацистки поздрав в пленарната зала. Той вдигнал ръка по време на изказването си по предложение за въвеждане на общ европейски билет за влак. Освен това импровизирал в речта си един от девизите на нацистите Ein Reich, ein Volk, ein Tiket (една страна, един народ, един билет).

В друг дебат за бежанската криза, той нарекъл имигрантите, нежелаещи да работят, "човешки отпадък", се казва в решението на ръководството на ЕП за наказването му. Полският депутат е независим и принадлежи на крайната десница. Той е известен с ексцентричния начин на изразяване на политическите си възгледи.

Това е второ наказание за него, след санкцията от миналата година, когато заяви, че европейската социална политика "е произвела 20 милиона негри в Европа". По-късно Корвин-Мике каза, че не искал да обиди никого, а цитирал песен на Йоко Оно.


Джанлука Бунано

Няма коментари:

Публикуване на коментар