Зима

Зима
Пролет

27 октомври 2015 г.

Секционните комисии масово отказвали копия от протоколите с изборните резултати (видео)

В Хасково членове на СИК са "поправяли" протоколите си в Общинската избирателна комисия, без повторно броене.
 
Секционните избирателни комисии (СИК) масово са отказвали на партийни застъпници и независими наблюдатели да предоставят, както са задължени по закон, копия от протоколите на секциите с подпис и печат. 

Огромно количество такива случаи има в София, Варна, Сливен, Велико Търново, Пазарджик, Монтана и Хасково. За тревожната тенденция алармираха застъпници, наблюдатели и самите кандидати.

Протоколът на СИК е най-важният документ във всеки вид избори, тъй като в него се отразяват както общият брой гласове, така и разпределението им по партии. В него са вписани също броя на преференциите за отделните кандидати в секция. "Ако изобщо са вписани", уточняват пред Mediapool кандидати, които при проверка на собствената си секция, в която са гласували за себе си, разбират, че вотът на тях и семействата им не е отразен, а срещу имената им фигурира нулев брой предпочитания.

Само преди ден депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия в парламента Данаил Кирилов отбеляза по друг повод, че системата за отчитане на изборите е "протоколна, а не чувална". Именно защото определянето на резултата от вота се прави по протоколите, а не по бюлетините, които се запечатват още в секционната комисия.

Според наблюдателите от Института за развитие на публичната среда обаче, в много градове протоколи не са предоставяни. На въпрос защо това не се е случвало, отговорите били разнообразни, но най-честният е, че копирните машини, които държавата закупи именно с тази цел, се развалили или останали без хартия или тонер.

На наблюдатели са предоставяни протоколи с липсващи страници или без подпис и печат, което ги прави на практика безпредметни, тъй като с тях не могат после да бъдат оспорени резултатите в дадената секция.

От партиите пък масово се оплакват, че застъпниците им изобщо не са били допускани нито до броенето, нито са получавали копие на протокол. От "Единна народна партия" на Мария Капон твърдят, че протоколите са били подправяни на ръка, бюлетини масово са били унищожавани, а застъпниците на партията във Велико Търново, например, са били изтикани в другия край на залата, в която се е помещавала секцията, за да не могат да наблюдават броенето.

В Хасково членове на СИК са "поправяли" протоколите си в Общинската избирателна комисия, без повторно броене. Коригирани са брой гласове, не са отбелязвани преференции. На въпроси защо протоколи се пишат в Общинската избирателна комисия, членовете на СИК-овете отговарят, че така са им казали. Председателят на ОИК-Хасково Пламен Лечев бе търсен да обясни действията си, но не вдигна телефона си.

От подправени протоколи се оплакват и в Сливен, където в края на деня числата са променяни, а застъпниците и наблюдателите не са получавали разпечатки.
 

Друга масова практика, от която се оплакват различни партии е, че сигурни гласове и преференции в секциите им не са отчитани. За това сигнализира лидерът на Движение 21 Татяна Дончева пред Mediapool. По думите ѝ много от бюлетините за малките партии били отчитани като "невалидни". "Кандидатите ни в София отидоха да си вземат протоколите след края на изборния ден и в секциите, в които са гласували те и семействата им, нямаше отчетена нито една преференция за тях", разказа Дончева.

За същото разказва и кандидат за общински съветник в Хасково, който твърди, че в секцията, в която са гласували той и жена му, нямал нито една преференция.

За липсващи преференции за кандидати за общински съветници от ЕНП съобщи и Мария Капон. "Във Варна положението бе най-страшно", казва тя.

В София не са отчитани преференции и за ДЕОС. Журналистът Светла Енчева пише във Фейсбук - профила си: "Бясна съм. В моята избирателна секция поне трима души със сигурност сме гласували с преференция за Виктор Лилов. В обработения протокол на секцията, качен на сайта на ЦИК, няма нито една преференция за Виктор. Къде са ни преференциите?!".

Самият Лилов си обяснява липсващите отбелязани предпочитания за него като резултат от малкото застъпници, които са имали от ДЕОС. Той разказа пред Mediapool, че в секцията, в която е наблюдавал края на изборния ден, бюлетини за Реформаторския блок например са били броени за невалидни, тъй като имали отбелязана по повече от една преференция.

За същия проблем сигнализират и от "Движение 21". Според практика на ЦИК и ВАС, обаче, ако в една бюлетина е отбелязано коректно името на партията и има няколко на брой преференции, то тя се брои за невалидна само в частта ѝ за индивидуалните преференции, а вотът за съответната партия или коалиция трябва да се смята за валиден.



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар