Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2015 г.

Депутатът с тефтерчето - Филип Златанов излиза от затвора

Върховният касационен съд отмени ефективната присъда от 3 години затвор на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и постанови условна.

ВКС постанови окончателното наказание на Златанов да е 3 години условно с пет години изпитателен срок.

Делото срещу Златанов започна на 31 март миналата година и се гледаше по съкратената процедура. Софийският градски съд призна за виновен бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и го осъди на три години и шест месеца затвор.

Причина за присъдата стана прословутото му тефтерче с инициали, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П. Според прокуратурата той е записвал в него инициали и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани.

След като случаят стана обществено достояние, Искра Фидосова от ГЕРБ напусна парламента и партията, напомня Dnes.bg.

Обвинението твърдеше, че Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда.

Сагата с тефтерчето обаче продължи. Следите му се губят от 5 ноември м.г., когато неизвестен крадец ги задигна от колата на експерта Стефан Бенчев. Стана ясно, че въпросните бележки на Златанов никога и от никого не са били изследвани в оригинал. Един експерт – Валери Костадинов се подписал под протокол, че в досъдебното производство е работил върху „ксерокопие от ксерокопието“.

По-късно през март тази година отделни листове от изчезналите тефтери се появиха на черния пазар. Офертата за тях гласеше: „За 20 000 лв. ще разполагате с бележките на Златанов, в които се споменават двама главни прокурори и съдия“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар