Зима

Зима
Пролет

2 октомври 2015 г.

Във ВМЗ Сопот се произвежда смъртоносно оръжие, откъдето то се изнася за Украйна

За Украйна България остана легален канал за прехвърляне на оръжейна продукция
 
"САЩ доставят смъртоносно оръжие в Украйна въпреки официалните изявления. Вашингтон вече е предал на Киев близо 200 снайпера и 400 автомата, както и близо 200 ръчни гранатомета с боеприпаси към тях – и то транзит през България."

Това пише Александър Хроленко в РИА Новости.

"Доскоро на международния оръжеен пазар България и Украйна бяха в положението на партньори-конкуренти. Военно-техническото сътрудничество между страните беше по-изгодно за Украйна, в която българите се сдобиваха с резервни части и въоръжение за авиационната и бронетанковата техника /от складовете на министерството на отбраната/, транспортни самолети и хеликоптери – за по-нататъшна препродажба в страни от Азия и Африка", посочва Хроленко.

"От началото на антитерористичната операция в Донбас през пролетта на 2014 г. за Украйна България остана легален канал за прехвърляне на отбранителна продукция, но с помощта на американските партньори тя вече включи в реверсивна посока", пише авторът.

"Директните доставки на смъртоносно оръжие от САЩ за Украйна биха нарушили Минските споразумения и със сигурност няма да останат незабелязани. От друга страна, България е член на НАТО и подобен товар няма да предизвиква никакво подозрение. От България за Украйна пък оръжията може да бъдат транспортирани, като бъдат представени за резервни авточасти", коментира Хроленко.

"Схемата според автора изглежда по следния начин: Държавният департамент на САЩ наема частна американска фирма, която закупува въоръжение и военна техника от американски и български производители, като по-нататък пратките се изпращат във всяка точка на света – на официални структури /украинската Национална гвардия или министерството на отбраната/ или различни „борци за свобода“ в Близкия изток", пише Хроленко.

Според аналитика и в момента във ВМЗ Сопот се произвежда смъртоносно оръжие, откъдето то се изнася за Украйна заедно с други доставки на въоръжение и военна техника американско производство.

Фактите според автора на публикацията говорят, че с пари на САЩ България произвежда боеприпаси за украинската армия, а Полша, Унгария и Чехия са готови да участват в подобни схеми.

Цитиран е изпълнителният директор на „Вазовските машиностроителни заводи“ Иван Гецов, който казва, че за 8-те месеца на 2015 г. е реализирана продукция за 40 млн. лева /20 млн. евро/ и се очаква да бъдат подписани договори за още 100 млн. лева /50 млн. евро/, докато през 2014 г. печалбата е била само 75 млн. лева.

В публикацията се припомня, че през лятото на 2015 г. по време на изпитания на полигона в Анево /собственост на ВМЗ АД/ загина един американец и бяха ранени двама американски граждани /един американец и един канадец – бел.ред./, както и двама българи. Тогава беше съобщено, че американците купуват голяма пратка въоръжение и боеприпаси за въоръжаване на групи на сирийската опозиция, воюващи срещу Ислямска държава, но къде са отишли изпитваните гранатомети – остана неизяснено, пише авторът.
 

"И външното министерство на България още в началото на 2015 г. заяви, че не обсъжда възможността за доставки на оръжие в Украйна и се надява, че преговорите в нормандски формат ще доведат до урегулиране на ситуацията. Реалността обаче се оказа по-различна. Като транзитна страна вече над 20 години България се използва за различни оръжейни сделки в случаите, когато следите трябва да се заметат", пише Хроленко, цитиран от ИА КРООС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар