Зима

Зима
Пролет

21 октомври 2015 г.

Кога ще ги стигнем японците

Когато става въпрос за човешки живот, на късмет не може да се разчита

Може да не сме в състояние да се похвалим с влакове стрела като японските и за нашите морално, технически и по всякакъв друг начин остарели машини да е немислимо да развиват скорост от 600 километра в час.

Но за сметка на това си имаме ръководители на гари, които имат самочувствие в излишък, дотолкова, че да изпратят два влака един срещу друг. Което пък е немислимо за японците.

Два товарни влака се разминаха на косъм от тежка катастрофа край Карнобат през уикенда, понеже дежурните ръководители си позволили да нарушат грубо правилата.

Резултатът можеше да е фатален за машинистите в случая, а в друг случай и за нищо неподозиращите пътници, ако си го бяха позволили с пътнически влак. Чист късмет е, че влаковият диспечер е разбрал грешката и влаковете са успели да спрат, преди да се сблъскат.

Когато става въпрос за човешки живот обаче, на късмет не може да се разчита.

А с влак всекидневно пътуват стотици и хиляди българи, независимо от окаяното състояние, в което железниците са вече от години. И това съвсем не е първият случай, в който влакове се разминават на косъм поради човешка грешка, а за някои от тях вероятно дори не знаем.

Диспечерите и техните шефове ще си понесат отговорността, а в БДЖ ще засилват контрола и превантивната дейност и ще отсяват способните от некадърните диспечери. 


Звучи добре, само че е чудно защо досега не са го правили.


Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар