Зима

Зима
Пролет

6 октомври 2015 г.

Сдружението на частните болници смята за ненужна идеята на министър Москов за въвеждане на пръстов отпечатък

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова беше изключително изненадана от предложението
 
От Сдружението на частните болници определиха като ненужна идеята на здравния министър за въвеждане на персонален пръстов идентификант при постъпване в болница. 

В телевизионно интервю Петър Москов заяви, че с пръстов отпечатък всеки здравноосигурен пациент ще може да докаже своето присъствие в определена болница или аптека.

За "Хоризонт" Красимир Грудев от Сдружението на частните болници припомни, че от догодина се въвеждат електронна здравна карта и електронно досие:

"Предполагам, че министърът го е споменал във фигуративен, преносен смисъл. Ролята на пръстов отпечатък може да играе и неговата лична карта, и неговото лично електронно досие, което, според мое мнение, е напълно достатъчно, за да бъде индентифициран и ако има някакви съмнения в неточност, некоректност, или направо да го кажем - злоупотреба с тези данни, това да може да бъде установявано. Мисля, че е напълно достатъчно електронното досие или електронна здравна карта, както се нарича, и личната карта."

От Здравната каса отказаха коментар по темата, като обясниха, че и в момента в болница се постъпва и изписва чрез проверка на личната карта на входа и изхода на лечебното заведение.

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова беше изключително изненадана от предложението на здравния министър:

"Индивидуална електронна здравна карта, това е европейският път на електронна система, осигуряваща добро здравеопазване. Имам много въпроси обаче около идеята, които ще задам на министъра на здравеопазването. Как ще вземе пръстови отпечатъци на целокупното българско население, за да осигури база данни?"

Според Димитър Шишков от Реформаторския блок вземането на отпечатък при постъпване в болница няма да осигури контрол в здравната система:

"Аз смятам, че той има добри помисли и с добри идеи е тръгнал. Въпросът е, дали това е, първо, осъществимо, дали това не накърнява донякъде достойнството на хората, защото има и такъв момент. Както и да го направим, мисля, че не е начинът, по който трябва да се контролира системата. Единият от начините е наистина контрол върху самите болници за това, че се надписват пътеки, за това, че се надписва въобще, че има фалшиви пациенти."


Няма коментари:

Публикуване на коментар