Зима

Зима
Пролет

29 ноември 2015 г.

Терористичната заплаха в Брюксел са донесли загуби на бизнеса от €52 млн. на ден

Икономическите загуби от въвеждането на максимално ниво от терористична заплаха в Брюксел тази седмица са поне 208 млн. евро, изчисляват медиите в Белгия.

С обяснението, че имат сигнали за подготвяни атаки като парижките, миналата събота властите затвориха метрото, магазините и ресторантите, а учениците не ходиха 2 дни на училище.

Според фламандския тв канал VTM парализирането на града за 4 дни е струвало на бизнеса по 51,7 милиона евро дневно.

Хотелите и ресторантите съобщават, че приходите им са намалели с 60%, оборотите на магазините са паднали с 40 на сто. Нощувките в хотелите са с една пета по-малко. С 20% е спаднал броят на пътниците, обслужени на летището. 3000 нощувки са анулирани в Брюж, туристически град на 100 км западно от Брюксел.

Търговците и хотелиерите изчисляват загубите си на близо 22 милиона евро на ден.

Заради затварянето на училищата и страха от терор, около една пета от работниците и служителите не са ходили на работа. Щетите на фирмите и учрежденията се оценяват на 29,7 милиона на ден.

535 фирми са се регистрирали за възмездяване на загубите от неявяването на работа на 1300 служители, след като правителството обяви, че ще им изплати социални помощи вместо заплати за пропуснатите дни.

Местните медии предупреждават, че 51,7 млн. е само върха на айсберга, тъй като още не са събрани всички данни. Правителството ще може да обобщи загубите в средата на януари, въз основа на подадените декларации по ДДС.

Армията вече обяви, че охраната на улиците и различни обекти в столицата от началото на годината ѝ струва 17,9 млн. евро.

Парализата на живота в Брюксел обаче е увеличила продажбите по интернет. С повече клиенти се хвалят и фирмите за охрана.

Повечето държави, включително Великобритания, Германия и САЩ продължават да предупреждават гражданите си да са бдителни в Белгия и да избягват места с много хора като търговски улици и коледни базари. В момента нивото на заплаха от терористичен акт се оценява като сериозна. Кабинетът ще се събере отново в понеделник да обсъди мерките за сигурност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар