Зима

Зима
Пролет

19 ноември 2015 г.

БТК оценена на 850 млн. евро

На толкова е оценката за БТК, направена от един от кандидатите за придобиването й - консорциума от Schneider Media и CVC Funds, воден от телеком инвеститора Марк Шнайдер. 

 
Това става ясно от разпространена в сайта „Гласове” оферта, истинността на която беше потвърдена за Студия Трансмедия от втори източник.

Според данните в офертата консорициумът е водил преговори с „държавни представители на най-високо ниво“. В резултат от тях Шнайдер предлага пълното погасяване на задълженията на кредитирани от КТБ компании. Това на теория би трябвало да отвори широко вратите на инвеститорите към телекома.

И така, какво е готов да плати Шнайдер?

На първо място 171 млн. евро на залогодателя VTB Capital. Това са въпросните проблемни 150 млн. евро мостов кредит, отпуснат на люксмебургската компания InterV Investments S.á.r.l., чрез която посредством няколко дъщерни дружества се контролира собствеността в БТК. Върху сумата има натрупани лихви, така че крайният й вариант достига тези 171 млн.

Освен това инвеститорите предлагат 175 млн. евро към Фонда за гарантиране на влоговете като изплащане задълженията, които кредитирани от КТБ компании имат. Кредитите са отпускани именно с цел придобиване на дялове от БТК.

Schneider Media и CVC Funds предлагат и 30 млн. евро на акционера Цветан Василев, притежаващ 43% от БТК чрез серия от люксембургски фирми, както и 25 млн. евро за VTB Capital, за притежаваното от тях дружество Crusher Investment Limited. Други 30 млн. евро са предвидени за roll-over. Това най-вероятно са краткосрочни падежиращи задължения, които ще бъдат преотворени. Естествено, консорциумът на Шнайдер приема и изплащането на глобалните облигации на БТК, които в офертата са оценени на 377 млн. евро.

Интересното в офертата, която е от 11 ноември, е че за краен акционер в БТК продължава да бъде обявяван Цветан Василев. Наскоро, чрез серия интервюта, в публичното пространство се завъртя фигурата на Дмитрий Косарев. Руският инвеститор твърди, че е придобил дела на Василев в InterV Investments и притежава 76% от дружеството. Косарев оспорва правото на VTB Capital да притежават дял, тъй като 33-процентното им участие е разплатено в рамките на суапов договор. Но книжата така или иначе продължават да са във VTB Capital.

Какво прави впечатление от офертата на Шнайдер

На първо място, ако тя бъде приета от VTB Capital, това ще изчисти в значителна степен структурата на собственост в БТК. Вече няма да има затруднения в оценката кой е реален и кой - номинален собственик.

Ще бъдат изпълнени претенциите на Фонда за гарантиране на влоговете, а кредиторите на КТБ ще бъдат неочаквано „зарадвани“ с над 350 млн. лв.

„Българското правителство даде знак за одобрението си както за състава на нашата инвеститорска група и за предвидената от нас транзакция, така и за готовността си да се ангажира с пряк диалог и на тази основа ние възнамеряваме да представим отделни точки от нашата Индикативна оферта пред представители на българското правителство от най-високо равнище“, пише в офертата на Schneider Media и CVC Funds.

Въпреки че всички би трябвало да изглеждат доволни от подобна сделка, източници, запознати с процеса по търга за задължението на InterV Investments и реално контрола над БТК, са убедени, че офертата на консорциума няма да бъде печелившата. Причината?

Искането за „отмяната на всички конфискации и запори на акциите на Дружеството или негови дъщерни дружества и уреждането на претенции във връзка с това....“. Това искане е насочено изцяло към държавата, която според източници, запознати с процеса, си дава „пас“. Което практически може да изкара консорциума, воден от Марк Шнайдер, извън играта.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар