Зима

Зима
Пролет

25 ноември 2015 г.

Нали „Протестна държава” това искаше – да падат руски самолети

Вселенско нахалство е към война да те тикат хора, които видимо приличат на всичко друго, само не и на войници

С много глупост, със свръхрусофобия и с нескрита хиперпродажност още преди няколко месеца България можеше да се забърка в същата световна каша със свален руски самолет. 


Не само можеше, а непременно трябваше ние да бъдем главните международни готвачи, ако се водехме по акъла на хора, към които са относими почти всички състави на престъпленията срещу републиката.

Тогава незаслужено не им обърнахме достатъчно внимание, подценихме ги, но толкова скоро животът ни предлага повод да си спомним за тях и да ги оценим, както всъщност много отдавна заслужават. Предлага ни и повод да ги питаме – вие, джихадисти от „Протестна държава”, съжалявате ли, че проклетият руски самолет не падна тук, а чак в Турция.

Беше едва този септември, когато върху бланка с логото на патентования в американското посолство бранд „Протестна мрежа” те написаха донос до прокуратурата срещу премиера. Понеже той умишлено не е разпоредил свалянето на руски самолети, преминаващи през наша територия. И така държавата ни не е изпълнила своите свещени „ангажименти към НАТО”, независимо на каква цена са те оправдани ли щяха да бъдат в случая и какви последствия щяха да довлекат.

По юридическата логика на самоцелните доносници Борисов трябваше да бъде обвинен за предателство и доживотният затвор да не му мърда. Което е първото вселенско нахалство – обвиненията за държавна измяна да бъдат раздавани от наемници, които явно получават чували с пари от чужди държави, а ценоразписът им е официален. И които реално подбуждат към отнемането на живота на чужди граждани с цел да предизвикат война или международни усложнения срещу републиката.

Точно така е записано в раздела „Предателство и шпионство” от Наказателния кодекс. А че със свалянето на руски самолет от великата сила България може да се предизвика война или международни усложнения – това няма нужда да го пише никъде.

Второто вселенско нахалство е към война да те тикат хора, които видимо приличат на всичко друго, само не и на войници. А най-много приличат на провокатори, които след голямата провокация ще се скрият в чуждо посолство и оттам ще бъдат изведени от страната като дипломатическа поща.

В името на някакви имагинерни ангажименти да свалиш самолет на истински велика сила, който може да нарушава пространството ти, но реално не застрашава сигурността ти – това не е отделен акт, а е началото на поредица от непредвидими процеси.

За тях може да се предвиди единствено, че няма да доведат до нищо положително. Както никой не може да предвиди какво ще спечели Турция от отломките на Су-24, но едва няколко часа бяха нужни, за да се очертаят първите й големи загуби.

И ако все пак Турция има пряк собствен интерес в сирийския конфликт и военното самочувствие, за да действа така - то ние трябваше да сме най-големите загубеняци, ако бяхме направили същото. Само защото имаме „ангажимент към НАТО” и нямаме мозък да си представим как ще изглеждат не следващите 5 години, а следващите 5 минути.

Ако бяхме прихванали руски самолет, още преди неговото приземяване, щеше да се наложи обявяването на пълна мобилизация на мъжкото население, което някога е държало оръжие и все още е годно да държи. Няма нужда обаче да му изпращаме повиквателни, за да си представим що за гледка би представлявало това население, свикано по такъв повод.

Гледката ще е на възможно най-демотивираните запасняци, които могат да се съберат по целия свят. И тяхната демотивация ще бъде на всички възможни нива – от реалните възможности на армията ни, през доверието към актуалните ни съюзници, до историческите схващания кой ни е враг и кой ни е брат.
 

Без мотивация това няма да е армия, а сбирщина, която не може да спечели и най-банален сватбарски бой.

И е елементарно да бъде прогнозирано от всеки, който не си е загубил здравия разум в чувалите с долари. Но е прекалено сложно да бъде осмислено от онези, които поради срамни анални причини някога са пропуснали казармата. И които, ако сега върнат задължителната служба именно поради преизпълнение на „ангажиментите към НАТО” – доброволно и с гордост ще се обезчестят отзад, само и само да не ги карат да държат пушка. Щото, да държиш пушка срещу велика сила, не е никак същото, като да надуваш вувузели по мирните софийски улици и да се изживяваш като герой в безкръвни времена.

Това е и третото вселенско нахалство – свалени руски самолети на българска земя да сънуват онези, които са биологично демотивирани да бъдат войници. А възможните войници да бъдат демотивирани да воюват точно срещу този враг.

Сегашното историческо време действително е „много лошо”, както го определя премиерът. Но може да стане и по-лошо от много лошото, ако продължаваме да не придиряме с кого го прекарваме заедно. И ако продължаваме да си затваряме очите за класическите според собствените ни закони предатели, с които става все по-опасно да съжителстваме на малкото парче земя. Ако зависеше от тях – досега да са го подпалили, да са взели парите и да са офейкали с паспортите си на „граждани на света”. 


Но все още не са свършили цялата работа, заради която от тежките чували ръцете им пораснаха с цяла педя.
Първото вселенско нахалство е обвиненията за държавна измяна да бъдат раздавани от наемници, които получават чували с пари от чужди държави

Калин Руменов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар