Лято

Лято

18 ноември 2015 г.

Полското правителство няма да спазва квотите за бежанци

Беата Шидло: Приоритет на правителството е сигурността на поляците

Новият премиер на Полша Беата Шидло критикува програмата на Европейския съюз за разпределение на мигрантите, като настоя, че някои страни я използват, за да прехвърлят товара върху други. 

В речта си пред парламента преди гласуването на доверие на новото правителство Шидло изтъкна, че „приоритет на правителството е сигурността на поляците".

В контекста на кризата, обхванала Европа, Шилдо призова да бъде изяснен въпросът със солидарността. 


"Проблемът с бежанците дава да се разбере, че трябва да се изясни въпросът със солидарността", заяви тя. "Солидарността не означава проблеми, създадени от някои страни от ЕС, които трябва да решават всички останали."

Новото евроскептично консервативно правителство в Полша, излъчено от партията „Закон и справедливост", се противопоставя на мигрантските квоти, като вариант на обща европейска политика по миграционния въпрос.

След атентатите в Париж бъдещият министър по европейските въпроси Конрад Шимански заяви, че Полша няма да може да спази европейските споразумения за настаняване на мигранти: „Решенията на Европейския съвет, които ние критикувахме - за настаняване на бежанци и мигранти във всички страни от ЕС, продължават да имат силата на европейско право, но след трагичните събития в Париж ние не виждаме политическа възможност да ги спазваме".

Беата Шидло

Няма коментари:

Публикуване на коментар