Зима

Зима
Пролет

10 ноември 2015 г.

ЕСПЧ осъди отново България заради акция на Цветан Цветанов

Според съда полицаите са нарушили забраната за изтезание и нечовешко третиране с начина, по който са извършили претърсване и изземване

Акция от времето на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов стана повод за поредното осъдително решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург срещу България. 

Става въпрос за операцията "Медузите" във Варна през 2010 година, когато полицията нахлува в дома на варненския бизнесмен Даниел Славов, известен като Дидо Дънката и го арестува.

Според съда полицаите са нарушили забраната за изтезание и нечовешко третиране с начина, по който са извършили претърсване и изземване в дома на бизнесмена. ЕСПЧ отбелязва, че персонална отговорност носи именно Цветанов, който чрез медийни изказвания е нарушил презумпцията за невинност. Варненският окръжен съд е нарушил същата презумпция, след като е оставил Славов за постоянно в ареста. Правото на неприкосновеност на дома е другият текст от конвенцията за правата на човека, който е нарушен от служителите на реда.

Славов, съпругата му и двете им деца са подали жалбата в ЕСПЧ. Съдът е постановил 40 хил. евро обезщетение.

Проведен е арест като от филм. На 31 март 2010 г. в дома на Даниел Славов нахлуват маскирани полицаи в 6 часа сутринта. По това време той спи на горния етаж, жената и децата му са на долния. Тежковъоръжените полицаи повалят варненеца на земята и му слагат белезници. Той е изведен пред къщата на фона на детски плач. Там той отново е накаран да легне на земята, а когато след половин час пристига оператор, арестът е повторен за пред камерата. Близо седем часа след началото на акцията на Славов е позволено да се преоблече.


Два месеца децата на бизнесмена не можели да спят, след като плачели непрекъснато, Едното от тях е получило нервен тик.

Обвинението срещу Дидо Дънката е, че е участвал в организирана престъпна група, съвместно с председателя на Общинския съвет във Варна - Борислав Гуцанов за източване на общински средства, чрез закупуване на автобуси втора ръка за градския транспорт.

ЕСПЧ приема, че нито личността на Славов, нито престъпленията, за които е бил разследван, са налагали операцията да бъде проведена по този начин. Съдът в Страсбург определи поведението на полицаите като "фрапиращо", когато са повторили ареста за пред камерите. МВР не е предвидило и възможността малките му деца и съпруга да бъдат свидетели на акцията. Друго нарушение според ЕСПЧ е, че акцията е проведена без предварително одобрение от съда.

При претърсването е нарушено правото на неприкосновеност на личния живот и жилището, постанови още съдът, тъй като е осъществено без необходимото предварително съдебно разрешение. Варненските съдии по-късно са сложили печат "Одобрявам" върху протокола за иззетите от дома му доказателства. Подобно одобрение не отговаря на изискванията на Конвенцията. Според нея съдът е следвало мотивирано да обясни защо претърсването е станало при неотложност.

ЕСПЧ приема още, че българската държава е нарушила Конвенцията, след като не е гарантирала ефективната защита срещу властови действия. Според Наказателния кодекс психическият тормоз не представлява престъпление. Следователно дори Славов и семейството му да бяха подали жалба в България, тя нямаше да бъде разгледана.

Това е третото дело, по което България беше осъдена заради поведението на Цветан Цветанов като вътрешен министър. По делото "Гуцанови срещу България" държавата беше осъдена да плати 44 хил. евро обезщетения, като нарушенията бяха идентични като в казуса със Славов. ЕСЧП осъди държавата и по делото, заведено от бившия шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов, задържан през 2009 г. при акцията "Касоразбивачите"./ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар